Po Klausovi odchází z PORG další ředitel. Vadí mu přesun řízení k Romanovi

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: E15

Prestižní gymnázium PORG opouští po nedávném konci Václava Klause mladšího další ředitel. Na svůj post rezignoval ředitel Nového PORG, tedy pobočky školy v pražské Krči, Martin Metelka. V prohlášení napsal, že se nemůže smířit se současným stavem ústavu. Prý nabyl dojmu, že se řízení celé instituce přesouvá k šéfovi správní rady Martinu Romanovi. Ten však Metelkovi nabízel vedení celé skupiny.

Syn někdejšího prezidenta Václava Klause ohlásil odchod z PORG minulý týden v pátek. Důvodem byly neshody s předsedou správní rady školy a exšéfem ČEZ Martinem Romanem. Ve funkci Klause nahradí dosavadní šéfka PORG Ostrava Dagmar Dluhošová.

Metelkovi podle vyjádření citované serverem Tyden.cz chybí záruky: „Moje osoba a jméno jsou zárukou, že Nový PORG bude pokračovat jako doposud. Já sám ale žádné takové záruky nemám, a proto jsem dnes podal svou rezignaci na pozici ředitele Nového PORG. Se současným stavem a se způsobem, jakým do něj byla škola zavlečena, se nemohu smířit. Pro nápravu vzniklé situace jsem udělal, co bylo v mých silách. Bez reálného výsledku.“

Martin Roman o rezignaci Metelky a Klause
Roman v dopise, který zaslal rodičům žáků PORG, uvedl, že Metelkovu rezignaci nechápe. Dvakrát mu prý nabídl funkci ředitele celé skupiny PORG a Metelka ji dvakrát odmítl. Důvodem Klausova odchodu byla podle Romana skutečnost, že nepřijatelně zasahoval do vlastnických práv, která si Klaus prý na školu činil. „Kořenem sporu je bohužel věc, kterou jsem podcenil, a to, že Václav Klaus se stále více cítil jako majitel PORGu, jak to ostatně sám uvedl v dopise na rozloučenou. Moje návrhy jak školu dále zlepšovat, založené především na mých rozhovorech s rodiči, vnímal jako nepřijatelné zasahování do jeho 'vlastnických práv' a nakonec proto rezignoval,“ napsal Roman.

Martin Metelka je přesvědčený, že škola musí být řízena z ředitelny. „PORG měl silného ředitele, a to nebojuji za Václava Klause mladšího, v tuto chvíli jej ale nemá. Má tři lokální ředitele ve třech lokálních pobočkách. Nabyl jsem ale pocit, že to řízení se přesouvá z ředitelny směrem k Martinovi Romanovi,“ dodal.

Václav Klaus mladšíVáclav Klaus mladší | Martin Pinkas, Euro E15Václav Klaus ml.

V minulých dnech Metelka odmítl nabídku, aby vedl celou skupinu, která čítá několik škol. S odchodem Metelky však nesouhlasí další lidé z PORG. Vidí ho totiž jako Klausova nástupce. „Je to právě a jedině on, kdo může v této chvíli vyvést celý PORG z krizové situace,“ sdělila Týdnu ředitelka PORG Libeň Andrea Výšková.

Martin Metelka byl jmenován výkonným ředitelem Nového PORG v prosinci 2007. Své brány pak tato dvojjazyčná česko-anglická základní škola a osmileté gymnázium otevřela v září následujícího roku. Metelka vystudoval učitelství biologie a chemie na Přírodovědecké fakultě UK. Před příchodem do PORG byl hlavním vychovatelem na internátní škole Petra Kellnera Open Gate.

Osmileté soukromé gymnázium PORG vzniklo v roce 1990
Své první studenty gymnázium přijalo do budovy v pražské Libni v září 1990. Zakladatelem byl Ondřej Šteffl, který školu vedl pět let. Od roku 1998 byl ředitelem Václav Klaus mladší. Ze školy se pod Klausovým vedením stal prestižní vzdělávací ústav, který otevíral další pobočky. Nejdříve, v září 2008, to byla v pražské Krči základní škola a gymnázium Nový PORG, v roce 2011 pak následovala filiálka v Ostravě-Vítkovicích.
V červnu 2007 ředitel ČEZ Martin Roman daroval gymnáziu 100 milionů korun. Desetinu částky obdržel přímo PORG v Libni a za zbývajících devadesát milionů se postavila pobočka v Praze 4. Gymnázium provozuje obecně prospěšná společnost PORG - gymnázium a základní škola, jejíž zřizovatelem je Sdružení PRO gymnázium. Předsedou správní rady sdružení je právě Martin Roman.

Z jedné soukromé školy do druhé