Pochod proti vládě projde Prahou 22. května

Odbory

Odbory Zdroj: CTK

Odboráři a aktivisté z platformy Stop vládě vyrazí 22. května Prahou na protestní pochod proti kabinetu Petra Nečase. Vyjdou ve 12:00 od odborářské centrály na Žižkově přes magistrálu k úřadu vlády, před nímž se uskuteční demonstrace. Přestože se na webu jedné z organizací platformy objevila výzva k připojení se ke generální stávce 23. května, podle předačky odbory zatím žádnou stávku nevyhlásily.

„Tohle není poprvé, kdy nějaká iniciativa - ať je, nebo není členem platformy - vyhlašuje generální stávku. Jenom já jsem za posledních několik měsíců zaregistrovala asi čtyři tutové generální stávky,“ řekla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Radka Sokolová. Podle ní iniciativa ani generální stávku vyhlásit nemůže, je to právo odborů. Jejich sněm o tom bude rozhodovat 22. května.

Už dnes otevřela platforma Stop vládě u stanice metra Anděl v Praze informační stan, který bude fungovat do pátku non stop. V kampani chtějí pořadatelé vysvětlovat dopady vládních škrtů a reformních záměrů i svůj postup proti kabinetu. Podepisovat mohou lidé na Smíchově i petice proti vládě. Program doplní každý den od 18:00 diskuse o reformách - dnes se dotkne zdravotnictví, v úterý školství, ve středu penzí. Ve čtvrtek přijde na řadu bydlení a v pátek daňová reforma.

Aktivisté plánují také „okupaci ministerstev“

Na přelomu května a června chystá platforma „okupaci ministerstev“, jejichž reformy kritizuje. Protestující chtějí podle Sokolové „využít prostoru ministerstev“ k představení svých požadavků a postojů. „Nechceme ministerstva obsadit a vyházet současné zaměstnance a politiky,“ dodala odborářka. Blokády budov jednotlivých resortů se neuskuteční v jeden den, ale postupně. Iniciativa za svobodné vysoké školy počítá s happeningem u budovy ministerstva školství.

Odboráři a aktivisté žádají zastavení reforem, demisi vlády a předčasné volby. Na podporu svých požadavků plánují „celostátní stávkový protest“. Odehrát by se mohl zřejmě ještě do prázdnin. Platforma Stop vládě uspořádala na podporu svých požadavků 21. dubna demonstraci na Václavském náměstí. Podle organizátorů dorazilo 120 tisíc lidí, podle policie 90 tisíc. Odboráři a aktivisté stotisícovou účast považují za další mandát od veřejnosti k pokračování akcí proti vládě. Premiér Nečas už dřív řekl, že reformy i úspory Česko potřebuje a jeho kabinet v nich bude pokračovat.