Pokud Zeman nejmenuje ministra, může ztratit úřad, i když se uzdravuje, míní právník Kysela

předseda ODS Petr Fiala

předseda ODS Petr Fiala Zdroj: Michael Tomeš

předseda ODS Petr Fiala
Předseda ODS Petr Fiala
3
Fotogalerie

Koalice Spolu a PirSTAN by se v případě, že by jim prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat ministra, mohly bránit třemi postupy. Příští vláda v čele s Petrem Fialou (ODS) by vedle stížnosti nebo žaloby mohla podle ústavního právníka Jana Kysely přistoupit k článku 66 a zbavit Zemana funkce kvůli jeho neschopnosti vykonávat úřad.

„I když se prezident uzdravuje, může jeho psychika zůstávat pod vlivem nemoci, která narušuje jeho úsudek. To může být důvod, proč provokuje a porušuje ústavní pravidla. Kdyby se to začalo skládat jako mozaika, mohli bychom se znovu zabývat článkem 66,“ řekl serveru E15.cz Kysela.

Poukázal na vyjádření odborníků o cirhóze jater, kdy tento orgán nedokáže eliminovat některé toxické látky, jež mohou ovlivňovat mozek. Kysela připomněl, že i lidé z prezidentova okolí zmiňovali, že se oproti minulosti změnil.

Medailonek Petra Fialy (ODS, lídr koalice Spolu)

Video placeholde
• Videohub

Další možností je ústavní stížnost na postup hlavy státu, s níž by se Petr Fiala po jmenování premiérem obrátil na Ústavní soud. Argumentoval by tím, že mu prezident neumožňuje vykonávat pravomoci ve vztahu k vznikající vládě, a požádal by soudce, aby spor rozhodli.

I když Ústavní soud nemá stanovenou lhůtu, do níž musí rozhodnout, lze předpokládat, že by jednal rychle.

Babiš ustupoval, Fiala nemusí

„Pánem vlády je podle ústavy premiér. Pokud ale ustoupí prezidentovi, jako to udělal Andrej Babiš u ministrů zahraničí a kultury, pánem kabinetu se stává prezident. To nás vede mimo parlamentní demokracii,“ dodal Kysela.

I proto, že by taková vláda byla v podstatě dvouhlavá, by bylo nutné rozhodnutí soudu, aby vyjasnil pravomoci obou ústavních činitelů.

V úvahu připadá také žaloba na prezidenta, na níž by se však dvoupětinovou většinou musely shodnout Poslanecká sněmovna a Senát. Problém by mohl nastat v dolní komoře parlamentu, kde má Spolu s Piráty a STAN 108 křesel. K podání žaloby je potřeba souhlasu 120 poslanců.

„Pokud by se parlament shodl na ústavní žalobě a soud s ní souhlasil, v podstatě by šlo o ztrátu prezidentského úřadu, protože ústavního delikventa v čele státu nechceme,“ míní Kysela.

Kysela i další ústavní právník Marek Antoš jsou přesvědčeni, že Hrad nemůže kandidáta na ministra vetovat, jak o tom mluvil Zeman. „Může odmítnout jmenování ze zvlášť závažných důvodů, jako je neřešitelný střet zájmů, odsouzení daného člověka se zákazem činnosti nebo možná vydíratelnost, na kterou upozorní například zpravodajské služby,“ podotkl Kysela s tím, že prezident rozhodně nemůže kandidáta na ministra odmítnout kvůli tomu, že k němu chová politické či osobní výhrady. 

Lídři Spolu dali najevo, že stojí za nominacemi na ministry tak, jak je ve středu předložil Hradu Fiala.

Lipavský, možné jablko sváru

Už dříve se spekulovalo, že Zeman by nemusel souhlasit s pirátským kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským. Nicméně šéf Pirátů Ivan Bartoš podle svých slov neví, kdo je sporným adeptem na vládní post. Lipavský odmítl, že právě jeho hodlá Zeman vetovat.

Prezident ve středu uvedl, že Fialovi navrhne, aby dané ministerstvo řídil sám, nebo jeho řízením pověřil jiného člena vlády. U několika kandidátů na ministry má Zeman  podezření, že rezortu nerozumějí, jejich vetování však neplánuje.

Ústava podle předsedy lidovců Mariana Jurečka hovoří jasně: „Veto může uplatnit na zákon, ne na personální návrh člena vlády od premiéra. Zákony platí pro všechny. Tedy nevidím prostor a důvod měnit personální nominaci, za svými návrhy budeme stát.“

Předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová na Twitteru napsala, že za všemi kandidáty koalice Spolu s Piráty a STAN stojí a pevně věří, že navržená vláda bude hlavou státu jmenována, jak stanoví článek 68 ústavy.

„Česko čelí mnoha problémům, které je třeba ihned řešit. O to více je nevhodné se pouštět do nesmyslných sporů, věřím, že si to uvědomuje i pan prezident,“ dodala.