Pokuta za OP se oddálí. Střelmistr zpochybnil video s letícím kamenem

Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov

Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov Zdroj: ctk

Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov
Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov
Střelmistr Zdeněk Šobíšek
Odstřel budov zkrachovalého OP Prostějov
5
Fotogalerie
Prověřování odstřelu budov Oděvního podniku (OP) v Prostějově, při kterém měl úlomek zdiva ve vysoké rychlosti těsně minout skupinu diváků, se protáhne. Státní báňská správa požádala o pomoc policii a hasiče, protože střelmistr Zdeněk Šobíšek zpochybnil pravost videa, na kterém je nebezpečná situace zachycena.

Při odstřelu úlomky lehce zranily údajně dva lidi. Za porušení bezpečnostních předpisů hrozí firmě, která měla demolici na starost, až pětimilionová pokuta. Střelmistr může zaplatit i 50 tisíc korun.

Šest velkých výrobních hal OP bylo odstřeleno v sobotu 28. červa ráno za pomoci více než tuny dynamitu, což si nenechaly ujít stovky lidí. V okolí budov byla páskou vyznačena bezpečnostní zóna, do které byl zakázán vstup. Na jednom z videí zveřejněných na internetu stojí těsně za páskou skupina mužů, mezi kterými krátce po odstřelu proletí kámen. Někteří z nich uhnuli na poslední chvíli a muž za kamerou si poté postěžoval, že jej úlomek trefil do ruky.

Šobíšek zaslal Státní báňske správě (SBS) zápis z odstřelu budov OP a úřad zatím nerozhodl, zda se střelmistrem či firmou zajišťující demolici hal zahájí správní řízení. „Pan Sobíšek rozporoval některé amatérsky pořízené videozáznamy, které podle něj mohou být fotomontáží,“ řekl dnes mluvčí SBS Bohuslav Machek. Úřad proto požádal o informace policisty a hasiče, kteří se podíleli na zabezpečení prostoru v okolí budov OP, aby si udělal lepší obrázek o situaci na místě a mohl videozáznamy lépe posoudit.

„Ozval se mi někdo, který o sobě prohlašuje, že je odborníkem na počítačovou animaci. Dotyčný tvrdí, že kámen zachycený na videozáznamu má příznaky podvodu,“ řekl Šobíšek, který trvá na tom, že při odstřelu budov Oděvního podniku nebyly porušeny bezpečnostní předpisy. Potvrdil, že při odstřelu byla lehce zraněna jedna osoba, která odmítla lékařské ošetření. „Informaci o údajném druhém zranění mám pouze z médií. Také tento člověk měl prý odmítnout ošetření a odešel,“ podotkl Šobíšek.

K odstřelu šesti budov OP bylo použito 2404 neelektrických a 856 elektrických náloží, dohromady 1193 kilogramů dynamitu. Budovy padly k zemi během chvilky. Kvůli odstřelu byly uzavřeny okolní ulice, na pořádek dohlíželi policisté a hasiči. Výrobní haly zkrachovalého OP Prostějov se rozhodl zbourat nový majitel areálu, společnost Astria Group. Na části pozemků plánuje stavbu velké výstavní haly, část parcel firma zřejmě nabídne investorům.