Policejní prezident se omluvil za návštěvu policistů na FAMU

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý Zdroj: ctk

Policejní prezident Tomáš Tuhý se v dopise děkanovi FAMU Pavlu Jechovi omluvil za návštěvu policistů v budově této fakulty kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám při návštěvě z Číny. Postup policistů v něm označil za "nevhodný a nadbytečný". Dva policisté čelí kárnému řízení.

Dopis zveřejnila Policie ČR na svých stránkách.

FAMU se připojila k iniciativě veřejného vyvěšení tibetské vlajky coby symbolu vyjadřujícího podporu všem osobám a skupinám, jejichž lidská práva jsou porušována perzekucí ze strany čínského režimu. Přímo v budově se o standartu zajímali dva muži, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident se dnes na akademické půdě sešli s děkanem FAMU Jechem a situaci mu objasnili. Chovanec už v neděli uvedl, že nešlo o porušení zákona a policie byla jen neobratná a zbytečně horlivá.

Policie České republiky zároveň prohlašuje, že v tomto směru nebyl vydán žádný pokyn k odstranění symbolů Tibetu z budovy FAMU ani jiným způsobem nedošlo k zásahu do práva na vyjádření názorů osob v této budově, což bylo v rámci šetření potvrzeno i zaměstnanci FAMU

Podle Tuhého bylo zjišťování, zda je vedení školy srozuměno s tibetskými vlajkami na budově, způsobeno komunikační chybou a přílišnou aktivitou policistů. „Policie České republiky zároveň prohlašuje, že v tomto směru nebyl vydán žádný pokyn k odstranění symbolů Tibetu z budovy FAMU ani jiným způsobem nedošlo k zásahu do práva na vyjádření názorů osob v této budově, což bylo v rámci šetření potvrzeno i zaměstnanci FAMU,“ uvedl v dopise.

Kromě incidentu na FAMU zasahovala policie v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března v celé řadě případů, a to jak proti odpůrcům, tak i příznivcům prezidenta. Výsledky prověřování celého bezpečnostního opatření chce policie zveřejnit koncem týdne.