Policie navrhla obžalovat Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu

Bývalý prezidentský kancléř Vratislav Mynář

Bývalý prezidentský kancléř Vratislav Mynář Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Policie navrhla obžalovat bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. O podání obžaloby rozhodne státní zástupce. Médiím to ve středu potvrdil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. O návrhu na obžalobu už dříve informovala Česká televize. Dotaci 5,99 milionu korun získala Mynářova společnost Clever Management před třinácti lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Dotaci firma loni v dubnu vrátila.

„Nevím o tom nic. Těžko se vám k tomu mohu vyjádřit,“ reagoval na informaci o návrhu na obžalobu pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál Mynář. Ten je od roku 2021 obviněný z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie, vinu popírá.

Evropskou dotaci na penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku přidělil firmě úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací Evropské unie. Po kontrole financování, při níž narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství.

Ministerstvo školství podle serveru Seznam Zprávy v roce 2008 schválilo třináct milionů korun určených na ubytovny pro sportovce ze Spolku Chřibák, ve kterém byl Mynář hospodářem. Projekt následně převzala firma Clever Management a se spolkem podepsala smlouvu o pronájmu objektu.

Smlouva ale byla podle webu v rozporu s podmínkami dotace - spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat. Podpora tak podle policie byla vyplacena neoprávněně.

Bývalý prezident ČR Miloš Zeman opakovaně žádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která se týkala Mynářovy dotační kauzy.