Policie postrádá postup proti šibenicím v ulicích, zasahovat nemusela

Pražská demonstrace proti islámu a migrantům

Pražská demonstrace proti islámu a migrantům Zdroj: ctk

Odpůrci uprchlíků se v sobotu opět setkají v centru Prahy. Nejprve se má odehrát demonstrace proti imigraci do Česka, později tábor lidu organizovaný extremistickou Národní demokracií. Ta požaduje i vystoupení Česka z Evropské unie. Podobný protest pořádala už na začátku července. Na plánované demonstrace bude podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana pražská policie reagovat odpovídajícími bezpečnostními opatřeními.

Jak by policisté postupovali v případě, kdy by si na demonstraci opět někdo z účastníků přinesl například šibenici, ovšem není předem jasné.

„Obdobné případy je vždy nutno posuzovat striktně individuálně, jelikož hranice mezi svobodou projevu a protiprávností takového jednání je velmi tenká. Je potřeba vždy situaci posoudit s ohledem na všechny aspekty a okolnosti, samotná maketa šibenice ještě nemusí být nic protiprávního,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Podle odboru vnitřní kontroly byl postup policistů na předchozí demonstraci v pořádku

„Za určitých okolností zase může nositel makety naplňovat znaky skutkové podstaty přestupku či dokonce trestného činu, například při nějakém vulgárním či výhrůžném slovním doprovodu a podobně,“ dodal.

Postup policie při předchozí demonstraci kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec, který požadoval vyšetření zásahu a případné personální postihy. Kritiku vyvolalo především to, že policisté nezasáhli právě proti účastníkům demonstrace s maketami šibenic. Ty podle ministra do demokratické společnosti nepatří.

Podle kontroly byl ale postup policistů v pořádku. „V postupu policistů neshledali pracovníci odboru vnitřní kontroly žádné pochybení. Postup jako takový přímo na místě byl shledán jako správný,“ sdělil Hulan.

Přečtěte si rozhovor se zakladatelem Obludária:

Policejní prezidium také na ministrův podnět vypracovalo stanovisko, podle jehož závěrů mohlo na demonstraci dojít k trestným činům. Podle mluvčího Hulana kriminalisté zahájili trestní řízení pro podezření ze dvou trestných činů – hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci. „V obou případech probíhá stále prověřování bez konkrétních závěrů,“ sdělil Hulan.

V sobotu se v centru Prahy sejdou také lidé, kteří chtějí vyjádřit uprchlíkům solidaritu a naopak se postavit proti nenávistným projevům ve společnosti.

Zpráva hlásí růst islamofobie
Islamofobie si všímá rezort vnitra v čerstvé čtvrtletní zprávě o extremismu. Rétorika zástupců této scény se mnohdy pohybuje na hraně zákona a příliš se neliší od projevů krajní pravice. „Pro extremistická islamofobní a protipřistěhovalecká uskupení bylo typické paušální označování imigrantů a muslimů za pachatele kriminality a ztotožňování islámu s militantním islamismem,“ uvádí zpráva. Skupiny podle ní mohly přispívat k šíření obav ve společnosti, až k její radikalizaci. Lze očekávat stupňování podobných aktivit.