Policie stíhá exšéfa SŽDC Komárka. Firmu prý připravil o 805 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Straka, Sedmicka

Policie stíhá bývalého šéfa Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jana Komárka. Údajně kvůli 805 milionům korun, o které se soudí se SŽDC státní energetická firma ČEZ, píše server iHned.cz.

Server prý vychází ze sdělení důvěryhodného zdroje. Tiskový mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej však iHned.cz informaci o stíhání Komárka nepotvrdil. „K této věci můžeme pouze uvést, že je trestně stíhaná jedna osoba z pokusu trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku,“ řekl.

Komárek je podepsán pod smlouvou na odběr elektřiny od ČEZ, od které ale SŽDC v roce 2009 odstoupila. To podle serveru vedlo k trestnímu stíhání. Ve smlouvě se počítalo s fixní cenou elektřiny na celé tři roky. Cena nicméně, mimo jiné kvůli nastupující krizi, razantně klesla, a společnosti České dráhy a ČD Cargo, pro které SŽDC elektřinu zajišťovala, nechtěly elektřinu odebírat za dříve stanovenou fixní cenu.

Po jednom roce tak dráhy uzavřely díky novele energetického zákona, který jim to umožnil, vlastní kontrakty. SŽDC následně razantně snížila množství odebírané elektřiny, čímž podle ČEZ podepsanou smlouvu porušila. Firma ČEZ kvůli tomu podala v červnu 2010 žalobu u Městského soudu v Praze.