Policie vede trestní řízení proti soudci Ondřeji Havlínovi

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vede trestní řízení proti soudci Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřeji Havlínovi (na archivním snímku z 24. ledna 2006). Soud to uvedl v tiskovém prohlášení. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové se řízení týká více osob z justičního prostředí. Havlína loni Nejvyšší správní soud kárně potrestal snížením platu za to, že se snažil ovlivňovat proces Jana Harangozzy známého z kauzy kolem konkurzního soudce Jiřího Berky.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vede trestní řízení proti soudci Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřeji Havlínovi (na archivním snímku z 24. ledna 2006). Soud to uvedl v tiskovém prohlášení. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové se řízení týká více osob z justičního prostředí. Havlína loni Nejvyšší správní soud kárně potrestal snížením platu za to, že se snažil ovlivňovat proces Jana Harangozzy známého z kauzy kolem konkurzního soudce Jiřího Berky. Zdroj: ctk

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vede trestní řízení proti soudci Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřeji Havlínovi. Havlína loni Nejvyšší správní soud kárně potrestal snížením platu za to, že se snažil ovlivňovat proces Jana Harangozzy známého z kauzy kolem konkurzního soudce Jiřího Berky.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vyšetřují několik lidí z řad justice. Uvedla to šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Mezi vyšetřovanými osobami je i soudce obvodního soudu pro Prahu 2, Ondřej Havlín.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahoval za přítomnosti šéfa útvaru Roberta Šlachty již ve čtvrtek, jeho mluvčí Pavel Hanták ale tehdy nesdělil, čeho se zásah týkal. Odkázal na Bradáčovou, která uvedla, že informace uvolní nejdříve v sobotu.

Poté, co dnes Česká televize o zásahu informovala, Bradáčová potvrdila, že probíhající policejní úkony se týkají „několika lidí z justice“. Bližší údaje zveřejní až o víkendu.

Situaci už začal řešit i ministr spravedlnosti Pavel Blažek ((ODS). „Ministr neprodleně zahájí řízení o dočasném zproštění výkonu funkce soudce. Nic víc mu zákon neumožňuje,“ uvedla Blažkova mluvčí Štěpánka Čechová.