Policie viní z korupce dvanáct hráčů, důkazy má od fotbalové asociace

ilustrační foto

ilustrační foto

Kvůli možnému ovlivňování fotbalových zápasů a s tím související sázkařskou činností obvinila protikorupční policie dvanáct současných i bývalých hráčů z podplacení a přijetí úplatku. Přes dvacet dalších lidí musí ještě podat vysvětlení. Podnět k vyšetřování dala polici přímo fotbalová asociace.

Jména obviněných nechtějí kriminalisté v tuto chvíli konkretizovat. „K zadrženým osobám můžeme uvést, že se jedná o fotbalisty či bývalé fotbalisty různých výkonnostních úrovní,“ uvedl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Policejní akce začala ve středu brzo ráno na různých místech České republiky. Detektivové při ní provedli celkem 15 domovních prohlídek i jiných prostor. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství ve Strakonicích. Protikorupční útvar při vyšetřování spolupracuje se slovenskými kolegy.

Fotbalová asociace ČR se dosud k případu nevyjadřovala s odůvodněním, že její bezpečnostní manažer Martin Synecký je v zahraničí. Její místopředseda Roman Berbr však řekl, že středeční razie byla výsledkem dlouhodobé akce, na níž FAČR s policií spolupracoval.

„V říjnu loňského roku získala asociace nezvratné důkazy, že dochází k sázkařským manipulacím ve druhé lize. Ty informace jsme předali policii,“ řekl Berbr.

Hlavní důkazy se podle něj týkaly juniorské ligy. Na podezřelé zápasy prý upozornil mezinárodní monitorovací systém Sportradar. „Máme informace, že fotbalisty řídili lidi, co stáli mimo fotbal,“ dodal Berbr.

Z ligových klubů zatím potvrdily přítomnost policistů jen Teplice. Jejich hráč David Jablonský nedorazil na čtvrteční trénink, protože byl u výslechu. Objevilo se i jméno Egona Vůcha, teplického reprezentanta do 21 let, který však prý naopak nabídku na manipulaci kvůli sázení odmítl.

Mezi obviněnými by také mohli být hráči z třetiligové Roudnice nad Labem. Dalším z center vyšetřování může ze stejné soutěže klub ze Strakonic, jejichž státnímu zastupitelství byl svěřen dozor nad případem.

Mezi podezřelými se v médiích objevilo jméno Jana Halamy z Českých Budějovic, který dříve ve Strakonicích hrál. V současné době je na hostování ve střížkovských Bohemians.