Poslanci ANO následovali příklad předsedy, obuli se do ČSSD

Předseda ANO Andrej Babiš na sjezdu strany

Předseda ANO Andrej Babiš na sjezdu strany Zdroj: ctk

Poslanci ANO na sněmu svého hnutí kritizovali činnost ministerstev, které vedou sociální demokraté. Na obrazovkách s přenosem akce v prostorách pro novináře byly příspěvky označeny jako diskuse. Nakonec zazněl jediný dotaz. Jedna z delegátek požadovala po poslanci Ivanu Pilném, aby vysvětlil své výroky o tom, že do vedení ANO se dostali lidé, kteří využívají hnutí jako výtah k moci. Pilný odpověděl, že si za svými slovy stojí.

Terčem kritiky se v referátech stali hlavně ministři zdravotnictví a školství Svatopluk Němeček a Marcel Chládek (oba ČSSD). Podle poslance Davida Kasala není zdravotnictví stabilizované, jak tvrdí Němeček. Systém péče je podle Kasala placen neprůhledně, chybí lékaři, sestry a další zdravotnický personál. Chybí taky podle něj třeba koncepce lůžkové péče a síť páteřních nemocnic.

Poslanec Karel Rais si stěžoval mimo jiné na Chládkovu personální politiku, když ANO nemá na ministerstvu náměstka. Označil ji za jeden z nejrizikovějších faktorů řízení ministerstva. Na Chládka mířila i kritika od Jiřího Holečka, jenž má v ANO na starosti sport. Právě řízení sportu prostřednictvím ministerstva označil za katastrofální. Holeček poukázal na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu o plýtvání penězi, která se ale týkala Chládkových předchůdců.

O ministerstvu práce a sociálních věcí, které vede Michaela Marksová Tominová (ČSSD), mluvila poslankyně ANO Radka Maxová. Uvedla mimo jiné, že ji šokovala byrokracie, často zdvojené dotace a chybějící kontrola. Pilný v příspěvku na jednu stranu ocenil ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) za to, že se snaží, jezdí do zahraničí a je na tato jednání dobře připraven. Úřad ale podle poslance funguje v řadě věcí chaoticky. Mládka kritizoval třeba za jeho kladný postoj k prolomení limitů těžby hnědého uhlí a za údajně příliš vřelý vztah k Rusku.

Hlasování podle oka

Při těchto podle programu neplánovaných vystoupeních už začali delegáti sněm opouštět. Sněm proto ještě mezi nimi schválil jedním hlasováním „optickou většinou“ různá usnesení, jež o víkendu přijal. Vedle čistě formálních záležitostí potvrdil třeba volbu vedení hnutí.

V diskusi nakonec byly dvě přihlášky. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce, který byl moderátorem sněmu, jich původně bylo víc. Ale tazatelé buď už odešli, nebo sněm opustili lidé, na něž dotazy směřovaly. Vedle otázky na Pilného ještě zazněl referát jednoho z delegátů na téma, proč by se měl řídit stát jako firma. Příspěvek odkazoval na jedno z volebních hesel zakladatele a šéfa ANO, ministra financí Andreje Babiše.

Po Babišově závěrečném projevu třetí sněm ANO skončil. Byl prvním podobným zasedáním od doby, co hnutí uspělo ve sněmovních, evropských, komunálních i senátních volbách.