Poslanci vydali Schwarze z ANO k trestnímu stíhání, Svoboda na verdikt čeká

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ctk

Poslanci vydali Bronislava Schwarze (ANO) k trestnímu stíhání. Šéf mosteckých strážníků Schwarz je souzen pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Žádost o vydání pražského exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) kvůli případu opencard sněmovna zařadila na konec schůze. Rozhodnutí dnes ještě posoudí mandátový a imunitní výbor.

Pro Schwarzovo vydání hlasovalo 139 ze 181 přítomných poslanců. Proti jich bylo 17. „Nepřišel jsem do Poslanecké sněmovny schovávat se za imunitu,“ řekl na plénu Schwarz, jenž je prvním vydaným poslancem v tomto volebním období.

Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Schwarz uvedl, že pokud by měl skutek zopakovat, udělal by to.

„Jednal jsem podle zákona,“ zdůraznil poslanec a dodal, že se zastal slušných lidí. Okresní soud v Mostě Schwarze už jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání.

V případu opencard policie obvinila deset současných a bývalých pražských radních z ODS a TOP 09 z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Městu prý způsobili škodu zhruba 25 milionů korun. Rada včetně Svobody obvinění odmítá.