Poslední posudek byl k lávce vytvořen před třemi týdny, na nic neupozornil. Krnáčová ho chce přezkoumat

Lávka v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Na místě jsou zranění.

Lávka v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Na místě jsou zranění. Zdroj: Jakub Poláček

Mezi své spolustraníky dorazila i primátorka hlavního města Adriana Krnáčová
Primátorka Adriana Krnáčová
Pražská primátorka Adriana Krnáčová
V pražské Troji se do Vltavy zřítila lávka pro pěší.
V pražské Troji se do Vltavy zřítila lávka pro pěší.
37
Fotogalerie

Pražská primátorka Adriana Krnáčová chce přezkoumat poslední posudek, který hodnotil stav lávky v Praze-Troji. Je starý tři týdny a na riziko neupozornil. Zřícenou lávku nahradí provizorní most, velmi brzy bude v provozu i přívoz. Uvedl to po sobotním jednání primátorky s Technickou správou komunikací a dalšími lidmi její poradce Martin Vodička.

Krnáčová po sobotním pádu lávky, při kterém byli zraněni čtyři lidé, nechá přezkoumat poslední posudek. "Je tři týdny starý a na nic takového neupozornil," uvedl Vodička. Primátorka chce také provést revizi všech lávek a mostních konstrukcí, prošetření pádu lávky a vyvození odpovědnosti.

Zřícený most má v nejbližších dnech nahradit provizorní konstrukce. Zároveň se začne projektovat nový most. "Velmi rychle bude v provozu i přívoz," uvedl Vodička.

Zbytky lávky v Troji jsou nyní ohrazené zábranami, aby na ně nikdo nechodil. Jak uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan, statik zjistil, že jsou velmi narušené a mohou kdykoli spadnout.

Při odpoledním pádu lávky, která spojovala Císařský ostrov a Trojský zámek, utrpěli mnohačetná zranění šedesátiletý muž a o tři roky starší žena. Další dva muži středního věku vyvázli s lehčími zraněními - s pohmožděnými zády a s poraněnou nohou a zápěstím.

Technická správa komunikací, která má pražské mosty na starosti, konstatovala už v roce 2014, že lana lávky jsou výrazně oslabena kvůli korozi. Tehdy odhadovala životnost lávky při běžném provozu na pět až sedm let.

Pražští Piráti v sobotu uvedli, že TSK věděla o špatném stavu lávky už od roku 2009. Vyplývá to podle nich z materiálu, který loni v dubnu schvalovali pražští radní. Piráti tvrdí, že TSK péči o mosty dlouhodobě zanedbává.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL) na Facebooku připomněl, že přes lávku tekla při povodních v roce 2002 voda. Městská část bude po magistrátu chtít zajištění náhradní dopravy prostřednictvím přívozu a také co nejrychlejší postavení nové lávky, jejíž autor má vzejít z architektonické soutěže.