Poslední průzkum: 26 procent pro ČSSD, zemanovci mimo

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Do Sněmovny by se dostalo podle nového volebního modelu CVVM sedm stran. Vyhrála by ČSSD s 26 procenty hlasů před KSČM s 18 procenty. Na třetí pozici by skončilo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše s 16,5 procenta hlasů.

Volební model, který CVVM dnes zveřejnilo, přiřkl devítiprocentní zisk TOP 09, ODS by obdržela 6,5 procenta hlasů. Shodného pětiprocentního výsledku by dosáhly KDU-ČSL a hnutí Úsvit senátora Tomia Okamury.

Za branami dolní komory by zůstaly podle modelu SPOZ (3,5 procenta), Piráti (2,5 procenta) a Strana zelených (dvě procenta). Kolem jednoho procenta voličů by podpořilo blok Hlavu vzhůru, Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, Stranu soukromníků a Stranu svobodných občanů, uvedli autoři průzkumu, jenž vychází z dat sbíraných od 7. do 14. října.

K volebním urnám by se dostavilo 63 procent lidí. Autoři modelu upozorňují na to, že kvůli odlišné technice dotazování jej není možné přímo srovnávat s minulými. Tazatelé nyní respondentům předkládali seznam stran, které v jednotlivých krajích kandidují.

Volební model podle CVVM (říjen 2013)Volební model podle CVVMVolební model podle CVVM | CVVMZdroj: CVVM

Průzkum CVVM je posledním před volbami. Od půlnoci na úterý 22. října totiž platí zákaz zveřejňování průzkumů veřejného mínění o stranických podporách, aby se předešlo ovlivňování voličů těsně před volbami.