Pospíšil je připravený propustit svého asistenta, který nakupoval byty ve vyloučených lokalitách

Pospíšilovi nevoní „byznys s chudobou“ jeho asistenta: Zváží konec spolupráce

Pospíšilovi nevoní „byznys s chudobou“ jeho asistenta: Zváží konec spolupráce Zdroj: ČTK / reprofoto YouTube ODS

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil je připravený propustit svého asistenta v Evropském parlamentu Jana Zedníka. Pospíšil tak reagoval na dnešní informaci Českého rozhlasu Plus, že Zedník skoupil se svými partnery desítky bytů, často v lokalitách, kde většina nájemníků žije ze sociálních dávek.

Vyzval jsem pana Jana Zedníka, aby předložil veškeré podklady ke svému podnikání, které já osobně považuji za těžko obhajitelné," uvedl dnes Pospíšil v prohlášení, které má ČTK k dispizici. "V případě, že se toto podezření potvrdí, rozváži s ním pracovní poměr," dodal.

Europoslanecký asistent Zedník, který se v Bruselu zabývá ochranou spotřebitele, nakoupil podle Českého rozhlasu spolu se svými obchodními partnery 116 bytů v Mostě a nedalekých Obrnicích. Nákup levných nemovitostí považuje Zedník za ideální investiční příležitost, řekl rozhlasu. Zároveň odmítl, že by důvodem k nákupu bytů ve vyloučených lokalitách byla jistota příjmů ze státních dávek na bydlení.

Zedník je členem jihočeské ODS a europoslanec Pospíšil ho podle svých slov "převzal" po jiné poslankyni. Zedníkovo podnikání se nelíbí ani předsedovi jihočeské ODS Martinu Kubovi. "Nakupovat laciné byty v lokalitách, kde mám jistotu, že v nich bydlí lidé, kterým musí doplácet stát na dávkách, pro mě není příležitost na trhu, ale obchod s chudobou a vydělávání na sociálních dávkách," uvedl dnes Kuba v tiskovém prohlášení. Se Zedníkem se proto chce co nejdříve sejít a situaci probrat s členy strany. "Za mě by bylo ideální, kdyby pozastavil své členství v ODS," uvedl na Zedníkovu adresu Kuba.

Levné byty na Mostecku, které jsou často v sociálně vyloučených lokalitách, lákají podle rozhlasu soukromé investory nejen z Česka, ale i Ruska či Izraele. Důvodem je relativně vysoké nájemné, které lidé mohou platit díky sociálním dávkám.