Pošta může dostat od státu třikrát více peněz. Sněmovna navýšila limit pro náhrady za služby

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: ČTK

Česká pošta
Česká pošta
3
Fotogalerie

Sněmovna schválila návrh na zvýšení zákonného limitu kompenzace čistých nákladů České pošty ze současné půlmiliardy korun na trojnásobek. Zvýšení maxima na 1,5 miliardy korun navrhl v novele poštovního zákona ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), protože platná výše limitu neumožňuje plnou kompenzaci nákladů. V letech 2018 až 2022 jsou odhadovány až na tři miliardy korun ročně. Pošta se tak podle svého generálního ředitele Romana Knapa přiblížila k částce, kterou si zaslouží za služby, které pro stát odvádí.

Důvodem současného stavu je podle Hamáčka snižující se počet listovních zásilek, povinnost provozovat 3200 poboček a denní výběr 21 500 poštovních schránek. Peníze chce použít na růst mezd pošťáků.

Pošta by zároveň podle novely měla dostat od státu 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014. Novelu musí schválit ještě Senát a podepsat prezident. Z uvedené částky má pošta dostat 500 milionů ještě letos a zbylých 300 milionů v příštím roce.

"Je to velmi dobrá zpráva pro Českou poštu, že stát bude konečně České poště hradit náklady, které poště ukládá poštovní licence a dosud nebyly České poště plně hrazeny," komentoval schválení návrhu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Umožní to podle něj také spustit dlouhodobě plánované změny v tomto státním podniku.

Evropská komise už částku schválila, je podle ní v souladu s pravidly veřejné podpory. Komise už dříve schválila také úhradu nákladů za roky 2015 až 2017, která dohromady představuje 1,8 miliardy korun a pošta je už dostala.

Stát byl podle Knapa v rámci stávajícího zákona v pasti, když mohl poště vyplatit maximálně 500 milionů korun ročně za to, že Česká pošta doručuje na každou adresu v republice každý pracovní den a že provozuje 3200 poboček. Tato částka podle něj zdaleka nepokrývá náklady na služby, které stát po České poště požaduje.

"Není to nároková částka, ale možné maximum, které se reálně blíží nákladům na povinné, nikoli komerční služby. Úhrada nákladů pomůže zejména pošťákům, za které bojuji od své první chvíle na Poště a za které budu bojovat i nadále. Novela zákona je malý krůček pro svět, ale obrovský skok pro Českou poštu," dodal Knap.

Pošta měla původně peníze na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb, které jí ukládá poštovní licence, získat od jednotlivých doručovatelských firem na trhu podle výše jejích tržeb. Tento kompenzační fond však nikdy nezačal fungovat. Od roku 2015 vláda systém změnila tak, že pošta bude úhradu získávat ze státního rozpočtu.

Česká pošta se loni dostala do miliardové ztráty. Vedení proto připravilo plán restrukturalizace, která má přinést jednodušší a rychlejší fungování služeb, vyšší spolehlivost doručování a pošty bez front. Do roku 2021 se chce podnik vrátit k zisku v řádu desítek milionů Kč a zvýšit tržby o desetinu ze stávajících 18,8 miliardy Kč.