Potíže na železnici trvají, pražské tramvaje se vrací do ulic

Vlaky kvůli ledu nabíraly i několikahodinové zpoždění

Vlaky kvůli ledu nabíraly i několikahodinové zpoždění Zdroj: Anna Vackova, E15

Namrzlé tramvajové troleje v Praze
Námraza v Praze
Na místo tramvají jezdily na některých linkách autobusy
Na tramvaje čekali cestující v Praze marně
Ledovka zastavila trolejbusy ve Zlíně
14
Fotogalerie

Dopravu ve středních Čechách stále komplikuje ledovka. Potíže přetrvávají hlavně na železnici, kde stále není možné používat elektrické lokomotivy. Vlaky jezdí v omezeném množství a omezené kapacitě.

Podle společnosti ROPID, která má na starosti organizaci Pražské integrované dopravy, nebudou dnes příměstské vlaky v Praze a okolí jezdit vůbec, nebo jen po částech obvyklé trasy. Nahrazují je autobusy. Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, místy jsou mokré po chemickém ošetření nebo dopravu komplikuje mlha. Ledovka přidělává práci také středočeským hasičům.

Cestující v celých středních Čechách nemají počítat s tím, že by vlaky jezdily podle jízdních řádů. Poměrně dobře zajištěné jsou podle něj linky ve směru Praha-Plzeň, Praha-České Budějovice nebo Praha-Děčín.

„Platí i to, že na tratích, kde běžně jezdí motorová trakce, třeba Praha - Kladno, jsme museli některé soupravy stáhnout, abychom mohli zajistit dopravu na jiných linkách, kde normálně motorová vozidla nejezdí,“ řekl mluvčí drah Radek Joklík. Obslužnost na Kladno je ale zajištěna, pouze byly odřeknuty některé rychlíky do Rakovníka.

Některé příměstské vlaky nevyjedou

Zcela zastaven je většinou provoz spěšných vlaků a také linky S6 jezdící mezi pražským Smíchovem a Berounem a linky S41 mezi pražskou Hostivaří a Roztokami u Prahy.

Další příměstské vlaky jezdí za pomoci náhradních souprav většinou v delším intervalu a někdy jen po části trati. Vlaky S1 většinou jezdí jen v úseku Praha-Masarykovo nádraží - Kolín a některé spoje mohou být podle aktuální situace ukončeny v Českém Brodě, Poříčanech nebo Pečkách. Linka S7 jezdí většinou jen v úseku Praha - Hlavní nádraží - Beroun a může končit v Radotíně, Řevnicích nebo Karlštejně.

V úseku Praha-Hlavní nádraží - Úvaly dnes nebude vlak jezdit. Na linkách S2 a S20 nepojedou vlaky v úseku Praha-Vysočany - Praha-Masarykovo nádraží/Praha-Hlavní nádraží a na S2 ještě v úseku Lysá nad Labem - Milovice. Linka S9 jezdí v úseku Praha-Hlavní nádraží - Benešov u Prahy, ale mezi Hlavním nádražím v Praze a Horními Počernicemi byla odřeknuta.

Spoje na Moravu naberou zpoždění

V dálkové dopravě mezi Prahou a Moravou pojedou vlaky ve dvou až dvouapůlhodinovém taktu, budou vznikat zpoždění. Kapacita jednotek bude omezená, vlaky budou mít asi jen šest vagónů. „Dokud se nezlepší počasí a nebudeme moci nasadit elektrické lokomotivy, tak velké zlepšení neočekáváme,“ doplnil Joklík. Pokud by podle něj v celé ČR odpoledne opadla námraza, provoz na železnici se bude postupně stabilizovat ještě po celý čtvrtek.

Středočeští hasiči v úterý vyjížděli k 83 případům, což asi jednou tolik více než obvykle. Většinou odstraňovali popadané stromy nebo větve na komunikacích, řezali nakloněné stromy, které ohrožovaly dopravu nebo pomáhali řidičům při dopravních nehodách. Nejvíce výjezdů bylo na Kolínsku, Praze-západ a Praze-východ. „Dnes do osmi hodin už jsme vyjížděli k 15 případům na popadané stromy a větve na komunikace nebo do drátů elektrického vedení,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Led zastavil i soukromníky

S námrazou na trase z Prahy do Ostravy se potýkají i Regiojet a Leo Express, oba dopravci ruší další spoje. Leo Express si pronajal čtyři autobusy, které vozí lidi mezi jeho zastávkami. Lidé, kteří chtějí cestovat s RegioJetem, mohou využít pravidelných spojů Student Agency. Některé spoje však RegioJet zajišťuje zapůjčenou motorovou soupravou či soupravou s motorovou lokomotivou.

Oba dva vyzývají cestující, aby cestu vlakem odložili, pokud to jde. Lidem ze zrušených spojů i z těch, které v neděli uvízly na cestě, společnosti vrací celé jízdné, Leo Express navíc nabízí dobití poloviny jízdného na kredit.

Většina pražských tramvají se vrátila do ulic

Provoz tramvají, které v úterý nejezdily kvůli namrzlým trolejím, byl dnes částečně obnoven. Po 08:00 jezdilo v hlavním městě 15 z 22 denních linek. Jejich provoz je ale stále částečně omezen, obnovuje se postupně. Některé tramvaje jezdí ve zkráceném úseku.

V současné době lidé v Praze mohou opět využít k cestování tramvaje číslo 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 17, 18, 20, 22, 26. Soupravy ale zatím nejezdí podle pravidelných jízdních řádů. Na několika místech zajišťují dopravu náhradní autobusy. V centru města by cestující měli využívat zejména metro, jehož provoz byl na lince A posílen.

Z linek náhradních autobusů zůstávají v provozu X1 na trase Petřiny - Hradčanská - Strossmayerovo náměstí - Dělnická - Výstaviště Holešovice - Strossmayerovo náměstí - Petřiny a X3 na trase Sídliště Modřany - Nádraží Braník. Jak uvedla po zasedání krizového štábu primátorka Adriana Krnáčová, všechny tramvajové linky by měly opět v provozu do 14 hodiny.