Potíže stojedničky: Dva poslanci ODS a Peake opustí při hlasování sál

Poslanec ODS Tomáš Úlehla

Poslanec ODS Tomáš Úlehla Zdroj: E15

Poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián z ODS opustí před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka sál. Jejich krok sníží počet hlasů, který musí Rusnokova vláda získat, pro důvěru totiž musí zvednout ruku většina z přítomných poslanců. Ani současných ohlášených 93 hlasů pro vládu ale kabinetu nebude zřejmě stačit. Jenže šéfka LIDEM Karolina Peake se zřejmě k Úlehlovi a Floriánovi přidá. Tyto dva poslance ODS prý přemluvil vlivný hráč ODS Tomáš Hrdlička.

Česká republika podle Tomáše Tomáše Úlehly potřebuje vyvést z problémů, jako jsou vysoká nezaměstnanost, a podpořit podnikatelský sektor a nastartovat tak ekonomiku. „Nemá smysl strávit další rok v neustávajících politických půtkách a nejistotě. Zájem občanů a značka ČR jsou pro mě prioritou,“ zdůvodnil poslanec Úlehla, proč se nepřipojí k hlasování proti vládě Jiřího Rusnoka.

Podobně se vyjádřil i Florián: „Hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka znamená další rok neřešení palčivých problémů, které naši zemi trápí.“

Po oznámení dvou občanských demokratů se ozvala Karolina Peake. podle níž tímto krokem ODS podtrhla svého lídra a pro stranu LIDEM tak nemá cenu pokračovat v dohodě o 101 hlasech.

„ODS podtrhuje Miroslavu Němcovou a nedodá jí potřebné hlasy dnes při tom hlavním stojedničkovém hlasování. Tak zjevně dohoda o stojedničce, o té stojedničce, o kterou jsme stáli my, o stojedničce pro zákon o politických stranách, pro zákon o úřednících, pro zákon o registru smluv, že tato stojednička neexistuje a nemá cenu v té dohodě pokračovat,“ prohlásila Peake.

Poslanec LIDEM Radim Vysloužil však prohlásil, že všichni členové poslaneckého klubu LIDEM kromě předsedkyně Karolíny Peake budou hlasovat proti vládě. Informaci potvrdili i další členové klubu. Vysloužil uvedl, že nechápe rozhodnutí Peake. Ta potvrdila, že pokud Úlehla a Florián opustí jednací sál, odejde i ona.

Nalomil je Hrdlička

Poslance ODS Tomáše Úlehlu a Jana Floriána prý ovlivnil člen ODS Tomáš Hrdlička, který tak chce prosadit rychlé předčasné volby, informoval server Lidovky.cz. Podle Hrdličky by ODS v reakci na chyby Nečasovy vlády měla odejít do opozice a podpořit předčasné volby. „Myslím, že by ODS měla sebekriticky vyhodnotit chyby svého vládnutí se zvláštním důrazem na nesplněné či přímo porušené předvolební sliby voličům, například nezvyšování daní atd. Odejít do opozice, svolat na září volební a programový kongres a ještě v tomto roce podpořit předčasné volby,“ napsal serveru Hrdlička.