Potvrzeno: korupce v Česku způsobuje stamiliardové škody

úplatek

úplatek Zdroj: E15

Statistiky protikorupční policie potvrzují to, co mnozí odmítají jako pouhé spekulace - totiž, že korupce v Česku způsobuje škody ve stovkách miliard korun ročně. Jen v loňském roce totiž policie řešila případy, v nichž mohla vzniknout celková škoda až 110 miliard korun. Toto číslo přitom stále roste - v roce 2011 se policie zabývala kauzami s možnou škodou 79 miliard, v roce 2010 pak 46 miliard. Jde přitom jen o škody, které se k protikorupční policii dostaly, další zůstávají neodhaleny.

Protikorupční policie loni obvinila celkem 804 lidí, zhruba o dvacítku více než v roce 2011. Nejvíce se zabývala případy daňových úniků, podvodů či poškozování věřitele. Začala stíhat také 122 lidí za korupční trestné činy - kromě podplácení a přijímání úplatků šlo například o pletichy v insolvenčním řízení, při zadání veřejné zakázky nebo při veřejné dražbě, oznámil šéf útvaru Tomáš Martinec.

Mezi nejznámější případy protikorupčních policistů patří obvinění tří lidí z korupce v Pražské vodohospodářské společnosti (PVS), kauza sporných zakázek pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU, zahájení stíhání poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha, obvinění někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové kvůli údajně předraženému nákupu letounů CASA, případ Mostecké uhelné společnosti či litoměřických soudců.

Jak je ve světě vnímána korupce

Index vnímání korupceIndex vnímání korupce | Transparency International

Prohlédněte si mapu a žebříček vnímání korupce ve světě

Obviněných bylo méně

Lidí obviněných z korupce loni mírně ubylo na 122, rok před tím jich bylo 159. Pouze deset procent z celkově prověřovaných trestných činů pak tvořilo podplácení a přijímání úplatku volených nebo jmenovaných funkcionářů státní správy či samosprávy. Útvar řešil 29 takových věcí. Začal také stíhat pět soudců a jednoho státního zástupce.

Podle Martince také stát přichází o významné částky na daních při obchodu s pohonnými hmotami. „Prověřovaná škoda byla loni 6,9 miliardy, stíhaná škoda pak 2,5 miliardy. Za poslední tři léta je to poměrně výrazná oblast, kde stát přichází o výrazné finanční prostředky,“ uvedl šéf protikorupční policie. Podle něho také v tomto týdnu podala policie návrh na podání obžaloby v jednom z případů miliardového krácení daní při obchodu s pohonnými hmotami.

Policisté zajistili miliardy

Náměstek policejního prezidenta Václav Kučera pak doplnil, že policii jako celku se podařilo v loňském roce zajistit majetek a peníze pocházející z trestné činnosti v hodnotě téměř šesti miliard korun, což bylo zhruba o 1,5 miliardy více než v roce předchozím. Zajištěné majetky a peníze ale podle Kučery představovaly pouze asi šestinu ze škody, kterou pachatelé svojí činností způsobili.

V letošním roce se chce protikorupční policie podle Martince zaměřit na korupci při zadávání veřejných zakázek, především ve stavebnictví a v oblasti silnic a dálnic. Hlídat plánuje také čerpání dotací z fondů Evropské unie a daňové úniky, zejména u obchodování s pohonnými hmotami. Útvar by podle jeho šéfa přivítal zpřísnění trestů u daňových deliktů, například trestání již přípravy k trestnému činu.