Praha chce posílat informace do mobilů, za pět milionů

Mobilní telefon

Mobilní telefon

Pražský magistrát chce být svým občanům co nejblíže, za pět milionů korun vypsal tendr na mobilní informační služby. Zprávy z města by tak měly putovat přímo do mobilních telefonů Pražanů. Podle opozice je to vyhazování peněz.

Zakázku radnice zveřejnila v posledním srpnovém týdnu. Podle mluvčí Terezy Králové by lidé měli dostávat bezplatně na své chytré telefony informace například z oblasti dopravy, kultury a sportu.

Systém by měl umět zprostředkovat kontakt s úřadem, pomoci při hlášení incidentů a nabídnout i krizové linky. „Různé informace budou poskytovány v režimu on-line při datovém spojení a off-line při stažení aktualizace aplikace,“ sdělila serveru E15.cz Králová.

:

Kampaň, která by měla službu přiblížit, město plánuje odstartovat před jejím spuštěním v prvním čtvrtletí příštího roku. K uzavření smluvního vztahu s vítězným uchazečem a zahájení prací dojde podle Králové zřejmě do konce října.

Vítěz tendru by měl do půl roku vyvinout a zprovoznit mobilní aplikace pro dvě platformy, které v současnosti dominují trhu. Jde o IOS od společnosti Apple a Android od společnosti Google. „Bude otevřena možnost vývoje i pro jiné platformy, například Windows mobile,“ doplnila Králová. Systém bude muset také dva roky provozovat a vylepšovat.

Podle opozičního zastupitele za ČSSD Františka Adámka jde ale v současnosti o vyhazování peněz a nehospodárné nakládání s financemi daňových poplatníků.