Praha poprvé jednala s EMS o opencard za přítomnosti mediátora

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Zástupci Prahy poprvé jednali za přítomnosti tzv. mediátora s vlastníkem opencard, firmou eMoneyServices (EMS). Předmětem jednání byly částky, které si firma nárokuje jakožto dlužné. Jednání ale ke konkrétní dohodě nevedlo, potvrdil ředitel EMS Petr Stránský. EMS si celkově nárokuje asi 700 milionů korun a na město podalo několik žalob. Magistrát připravuje materiál, který budou schvalovat radní a kterým dají svým zástupcům mandát jednat.

Schůzka se podle informací ČTK konala ve středu na magistrátu a konkrétní dohodu nepřinesla. Jednat prostřednictvím mediátora nařídil oběma stranám letos v červnu soud. „Potvrzujeme, že jsme připraveni jednat s Prahou o řešení existujících pohledávek a dalších sporů, záleží však na rozhodnutí volených orgánů města,“ odpověděl na dotaz ČTK Stránský. Za město musí totiž případné kroky v rámci dohody schválit radní a zastupitelé.

Praha proto nechá vypracovat materiál, kterým radní udělí mandát jednat svým zástupcům s EMS před mediátorem. „Jednalo se o první setkání s mediátorem, na kterém se obě strany mají domluvit, zda chtějí v mediačním procesu pokračovat. Nedošlo k podpisu smlouvy o mediaci, neboť zúčastnění neměli mandát k podpisu,“ uvedl Hofman. O dalším postupu v rámci sporu tak musí rozhodnout radní.

EMS podala na Prahu již několik žalob, a to kvůli údajným dluhům města. Naposledy EMS podala žalobu v pondělí 11. července a domáhá se vyplacení 30 milionů. V minulosti se žalobami domáhala vyplacení dalších částek. Firma rovněž napadla provoz nové karty MHD Lítačka, kterou vedení firmy považuje za plagiát opencard. Celkem si firma nárokuje zhruba 670 milionů korun plus úroky za asi 50 milionů.

Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a Praha za ni dala přes 1,7 miliardy korun. Karta měla mít celou řadu funkcí, nyní je ale především elektronickou tramvajenkou a průkazem do městské knihovny. Praha v současné době nahrazuje opencard kartou Lítačka, kterou vydává od letošního března. Novou kartu spravuje městská firma Operátor ICT.