ODS: Rozsudek k opencard je kriminalizace politického rozhodnutí

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda u Městského soudu v Praze

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda u Městského soudu v Praze Zdroj: ctk

Soud v kauze opencard. Zprava bývalí pražští primátoři Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček
Soud v kauze opencard. Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda
Soud v kauze opencard. Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček
Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček u soudu kvůli kauze opencard
Bohuslav Svoboda se svým advokátem Tomášem Sokolem
8
Fotogalerie
Po oznámení podmíněného trestu pro bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze opencard mají představitelé jeho strany pochybnosti o nestrannosti české justice. Rozhodnutí o vině považují za kriminalizaci politického rozhodnutí. Někdejší primátor Svoboda označil rozsudek za ohrožení zastupitelské demokracie. Jeho nástupce Tomáš Hudeček proces označil za politický.

Pražský městský soud dnes uložil podmíněné tresty pěti z 15 obviněných včetně dalšího exprimátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (SZ) uvedla, že si nedovede představit, že by rozsudek obstál před odvolacím soudem. Podle šéfa pražské TOP 09 Jiřího Koubka je verdikt absurdní a ostudný.

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija uvedla, že ze Svobodova odsouzení je v šoku. „Komunální politici začínají být trestáni za to, že používají zdravý rozum. Odsouzen je někdo, kdo chtěl problematické věci řešit. Vždy jsem věřila v nestrannost české justice, dnes o ní mám bohužel pochybnosti,“ řekla k soudu Udženija. Věří, že odvolací soud Svobodu zprostí viny.

Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka je soudní verdikt kriminalizací politického rozhodnutí, které bylo učiněno v zájmu Pražanů. „Pokud nakonec k odsouzení dojde, zajímalo by mě, na jak dlouho půjde do vězení ministr (Dan) Ťok za podepsání smlouvy s firmou Kapsch,“ prohlásil v narážce na postup ministra Ťoka, jehož úřad prodloužil bez soutěže smlouvu s firmou Kapsch na provoz mýtných bran.

Potrestat za opencard bývalé primátory Svobodu a Hudečka je viděno „okem neprávníka“ nesmysl, uvedla Kolínská. Je třeba odlišovat politickou a trestní odpovědnost, uvedla. Lítačka, která nahrazuje kartu opencard, by podle Kolínské těžko vznikla bez práce, kterou na tomto řešení odvedlo dřívější vedení města.

Předseda pražských zelených a pražský zastupitel Ondřej Mirovský poukázal na to, že nevýhodné smlouvy, kterými se nynější vedení magistrátu musí zabývat, byly z velké části uzavřeny před rokem 2010 za éry primátora Béma. „Orgány činné v trestním řízení by se proto měly zabývat skutečnými viníky současné situace,“ dodal Miřejovský.

Šéf pražské TOP 09 Koubek uvedl, že soudce potrestal ty, kteří chtěli stav nevýhodný pro Prahu napravit. Verdikt je podle něj ostudou policie i justice. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se k verdiktu odmítla vyjádřit.

Hudeček: Budu bojovat dál

Podle Tomáše Hudečeka nezbývá nic jiného než bojovat dál. Proti verdiktu, který ho uznal vinným ze zvýhodnění firmy Haguess a uložil mu dvouletý podmíněný trest, se obratem odvolal. Kauza opencard vznikla se zcela zřejmým politickým záměrem, takže ji bylo třeba nějakým způsobem dotáhnout do konce, uvedl bývalý primátor.

„Byla jakási vnitřní potřeba této skupiny prokázat, že to celé má nějaký smysl. Musím říct, že to, co tady u soudu z úst pana soudce zaznívalo, spíše prokazuje, že to žádný smysl nemá. Na druhou stranu chtít po relativně omezených lidech, aby měli určitý nadhled, je něco, co může být zbožným přáním, ale asi se nestane hned tak,“ konstatoval Hudeček.

Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že dnešní rozsudek v kauze opencard je vzkazem pro všechny komunální politiky a může ohrozit demokracii v Česku. Proti rozhodnutí o své vině i proti uložení 2,5letého podmíněného trestu se na místě odvolal. O tom, zda Svoboda s dalšími třemi radními skutečně neoprávněně zvýhodnil firmu Haguess, tak bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Svoboda už ve své dřívější výpovědi před soudem poukázal na to, že proces se týká principů zastupitelské demokracie a toho, jak má zastupitelská demokracie pracovat. Zdůraznil, že postup radních ohledně nových smluv s firmou vlastnící práva ke kartě opencard posvětil právník. Smlouvy prý navíc bylo nutné schválit, aby se Praha nemusela vrátit k papírovým jízdenkám.

Státní zástupce v kauze opencard Tomáš Lejnar považuje podmíněné tresty, které dnes uložil pražský městský soud čtveřici bývalých radních a jednomu magistrátnímu úředníkovi, za adekvátní. Případné odvolání zváží až po prostudování písemné podoby rozsudku. Řekl to novinářům při odchodu ze soudní síně. „Soud byl veden podobnými úvahami jako já při své závěrečné řeči, takže v tomto směru si myslím, že moje závěrečná řeč byla na místě,“ uvedl žalobce.

Obžalobu v případu opencard podávala státní zástupkyně Dagmar Máchová. Tu ale kvůli její roli v celé kauze už od loňska prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, letos na jaře jí navíc městské státní zastupitelství odebralo všechny trestní případy v souvislosti s vyšetřováním vynášení informací z trestních řízení. Opencard kvůli tomu převzal Lejnar.