Praha řeší, kam přesune dva tisíce úředníků po vypršení nájmu Škodova paláce

Škodův palác

Škodův palác Zdroj: CTK

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác
Noční Praha (ilustrační foto)
pohled na Holešovice a železniční stanici Praha-Bubny
Magistrát hlavního města Prahy
Pražský magistrát
11
Fotogalerie

Praha chystá několik variant, jak vyřešit umístění svých úředníků poté, co městu v roce 2028 vyprší smlouva na pronájem Škodova paláce. V němž nyní sídlí zhruba polovina úředníků. Vyplývá to z materiálu, který zpracovávají pro vedení Prahy úředníci. Počet magistrátních úředníků se za poslední desetiletí zvýšil z 1847 v roce 2006 na současných 2219. Pokud by nárůst pokračoval, musela by Praha umístit za deset let celkem 2600 zaměstnanců.

Vedení Prahy zadalo úředníkům vypracovat varianty, jak problém s místem vyřešit. V pracovní verzi dokumentu, který by měli dostat na stůl radní, jsou nastíněny čtyři možnosti. První počítá s možností, že se počet úředníků a struktura magistrátu v následujících letech dramaticky nebudou lišit.

Druhý a třetí scénář pracují s variantou, v níž figuruje Škodův palác. Jednou možností je nákup paláce od jeho současného vlastníka, firmy Copa Retail. Druhou je stavba nové budovy, do které se přesune zhruba tisícovka úředníků, kteří ve Škodově paláci pracují.

Nákup paláce ale letos v srpnu odmítla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). "Koupě paláce nepřichází v úvahu, protože už nyní víme, že ta budova je nedostačující pro potřeby úřadu," řekla tehdy.

Poslední čtvrtý scénář počítá s novou budovou, do které by se přesunul kompletně celý úřad. Budova by musela být mimo historické centrum a město by do stavby muselo investovat vlastní peníze. Tato varianta by ale dle materiálu vedla k nežádoucímu vylidnění centra.

Kdy a jak se město rozhodne, není jasné. Podle dokumentu by měla výběru řešení předcházet analýza fungování magistrátu a rozvržení jeho odborů.

Radní letos na konci srpna schválili dokument zabývající se posouzením několika míst vhodných pro stavbu nové budovy magistrátu. Z dokumentu, který vypracoval Institut plánování a rozvoje, vyšla jako nejlepší lokalita Na Knížecí v Praze 5.

Magistrátní úředníci nyní sedí v několika budovách. Nejvíce jich je ve Škodově paláci, celkem 962, dalších téměř 300 je v pronajatých prostorech Business centra Vyšehrad. Na Mariánském náměstí v budově Nové radnice je 266 úředníků a v nové úřední budově na Kafkově náměstí 266 lidí. Úředníci sídlí také v Rytířské a v Emauzích. Další prostory a budovy slouží pro městské organizace.