Záchranka může mít se sídlem problémy i na Palmovce. I tam se totiž čeká na soud

Nová radnice na Palmovce

Nová radnice na Palmovce Zdroj: MČ Prahy 8

Nová radnice na Palmovce
Nová Palmovka nyní vypadá opuštěně
ZZS Troja II. Od mostu.
ZZS Troja II. Nový návrh je o patro nižší.
ZZS Troja.
7
Fotogalerie

Pražský radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) minulý týden oznámil, že už nepočítá s tím, že nové sídlo pražské záchranky bude v Troji. Důvodem je, že Troja trvá na svém nesouhlasu se stavbou a na projednání své žaloby. Magistrát nechce čekat do rozhodnutí soudu. Nově je podle Lacka ideální a „nejdříve realizovatelnou“ variantou rozestavěná budova na Palmovce v Praze 8.

Jenže jak potvrdil deníku E15 starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD), i tady blokuje další stavbu žaloba. Řízení je v podobné fázi jako v případě Troji. Samotný starosta by si uměl představit, že by v rozestavěné budově na Palmovce záchranka sídlila. „Byl bych celkem hrdý, že máme na osmičce vedení záchranné služby,“ řekl Petrus. Jenže v tuto chvíli běží spor, jestli stavba a pozemek pod ní patří Praze, nebo spadají pod městskou část.

Součástí sporu jsou i dosud investované stamiliony korun. Obě strany se sice dokážou dohodnout, jenže podle expertního stanoviska, které má osmička, je pro právní jistotu nutné nechat rozhodnout soud. Žaloba byla podána loni v červenci. „Soud dostal podklady v březnu, dosud ale nesvolal ani první jednání,“ uvedl Petrus.

Kromě toho se Praha 8 pře s Metrostavem kvůli ceně. Další problém spočívá v tom, že část budovy Nová Palmovka mělo tvořit obchodní centrum. Pronajímané kanceláře a obchody měly zajistit návratnost celé investice, kde měla především vzniknout nová radnice Prahy 8. Jenže dispečink záchranky by z bezpečnostních důvodů neměl být u nákupního centra.

Podle Lacka by se tedy projekt musel změnit. „V navrhované podobě je budova zcela nevhodná,“ řekl Lacko. Prodejci přitom o projekt, který už měl být touto dobou hotový, zájem měli. „Retailová část projektu byla již téměř celá pronajatá dobrým nájemcům, obchodníci tam měli o prostory velký zájem,“ sdělil Jan Kotrbáček, partner v poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která měla shánění prodejců na starosti.

Pokud se ale projekt v původní podobě nakonec nerealizuje, smlouvy nevejdou v platnost. Praha hledá pro svou záchrannou službu nové prostory od roku 2005, protože nyní žádnou pořádnou centrálu nemá. Podle jejího ředitele Petra Koloucha je moderní centrála pro záchranku nutná k udržení kvality. Magistrát o umístění záchranky v Troji rozhodl v roce 2009, trojští s tím nesouhlasili od počátku.