Praha vyhrála arbitráž kolem tunelu Blanka, nemusí platit 1,7 miliardy

Nájezd to tunelu Blanka na Letné

Nájezd to tunelu Blanka na Letné Zdroj: ctk

Praha nemusí firmě ČKD Praha DIZ zaplatit zhruba 1,7 miliardy korun, rozhodl dnes arbitrážní soud. Peníze firma požadovala za práce na tunelu Blanka, ke kterému dodávala technologie. Sdělila to Petra Ďurčíková, mediální konzultant advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. ČKD po Praze vymáhala částku z důvodu údajného zvýšení nákladů kvůli průtahům týkajícím se dokončení Blanky.

Firma nyní musí naopak Praze zaplatit necelých 17 milionů jako náhradu nákladů řízení. Proti rozhodnutí rozhodčího soudu se nelze odvolat. Tunel vyšel Prahu na více než 40 miliard a zprovozněn byl loni v září.

„Jsem rád, že bylo rozhodnuto, že tuto částku nemusíme platit a byla zamítnuta. To ale neznamená, že nebudeme nadále řešit další požadavky dodavatelů v souvislosti s Blankou,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Neuvedl, o jaké další požadavky jde.

ČKD Praha DIZ byla dodavatelem technologické části tunelu Blanka. Od smlouvy odstoupila kvůli nezaplaceným pohledávkám. Letos v lednu podala žalobu, v níž si nárokovala 779 milionů korun. Tuto částku firma postupně navýšila na 1,676 miliardy korun.

Spor o prodlevu i platy zaměstnanců

Firma Prahu žalovala v několika oblastech. Spor se vedl o zmíněnou prodlevu zprovoznění, která měla firmě způsobit vícenáklady, například na platy zaměstnanců. Dalších 18 milionů chtěla firma jako náhradu za vadné kabely, které poničila voda. ČKD ale podle rozhodčího soudu nárok včas neuplatnila vůči správci stavby a ani jej dostatečně nedoložila.

Zmíněná částka není konečná, kterou ČKD po Praze požaduje. Firma si nárokuje ještě asi 80 milionů korun. „Jsou to částky, které byly placeny za konkrétní práce, které lze ověřit z pracovních deníků a podobně. Domlouváme se, zda je lze uznat, či nikoliv. Bylo to za reálnou práci, proto částka nebyla zahrnuta v té, o které rozhodoval rozhodčí soud,“ řekl dnes novinářům Dolínek.

Insolvenční řízení ČKD Praha DIZ

Strojírenská společnost ČKD Praha DIZ je jednou z firem holdingu ČKD Group, který ovládá miliardář Petr Speychal. V posledních týdnech se ČKD Praha DIZ potýkala s insolvenčním řízením, které s ní zahájil pražský městský soud počátkem června. V polovině letošního května v sídle firmy zasahovala protikorupční policie, která prověřovala možné daňové podvody.

Blanka vyšla na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno. Tunel byl zprovozněn loni v září, projede jím denně asi 75.000 aut. V minulosti se kvůli Blance u arbitrážního soudu Praha přela se stavební firmou Metrostav, tento spor prohrála.

Praha kvůli tunelu Blanka dvě arbitráže prohrála a jednu vyhrála
Metrostav vs. Praha

- V prosinci 2013 podala stavební společnost Metrostav, která měla na starosti stavební část tunelového komplexu, k rozhodčímu soudu žalobu na pražský magistrát. Požadovala proplacení 2,1 miliardy korun. Firma také 7. prosince zastavila práce na stavbě tunelu. V únoru 2014 Metrostav rozšířil žalobu proti Praze o více než 500 milionů korun a v dubnu 2014 ji rozšířil podruhé, tentokrát o miliardu korun (mimo jiné za Trojský most).

Žalovaná částka za nezaplacené faktury tak vzrostla na 3,7 miliardy korun. V dubnu 2014 rozhodčí soud Metrostavu uložil dokončit stavbu a Praze uložil povinnost zaplatit přes čtyři miliardy korun, většinu Metrostavu. Praha 28. dubna zaplatila stavební společnosti 2,7 miliardy korun. V září 2014 rozhodčí soud ukončil spor mezi Prahou a Metrostavem a rozhodl, že hlavní město musí zaplatit poslední dlužnou miliardu korun. Podle vedení města tím arbitři zlegalizovali platby, které vznikly nad rámec původních smluv, a umožnili zákonnou cestou proplatit sporné faktury.

IDS vs. Praha

- V únoru 2014 firma Inženýring dopravních staveb (IDS), která řídila pro město výstavbu Blanky, oznámila, že podala proti Praze žalobu o 150 milionů korun, protože jí město dva roky neplatí. Později svůj požadavek zvýšila na dvojnásobek. Arbitráž začala v srpnu 2014. V červenci 2015 soud rozhodl, že Praha musí IDS zaplatit za práce na tunelu 183 milionů včetně úroků. Letos v únoru bylo oznámeno, že IDS vznesla nároky na dalších 263 milionů korun formou předžalobní výzvy.

ČKD Praha DIZ vs. Praha

ČKD Praha DIZ byla dodavatelem technologické části tunelu Blanka. Od smlouvy odstoupila kvůli nezaplaceným pohledávkám. Letos v lednu podala žalobu, v níž si nárokovala 779 milionů korun. Tuto částku firma postupně navýšila na 1,676 miliardy korun. Dnes rozhodl arbitrážní soud o tom, že Praha tuto částku firmě zaplatit nemusí. Firma nyní musí naopak Praze zaplatit zhruba 17 milionů jako náhradu nákladů řízení. Proti rozhodnutí rozhodčího soudu se nelze odvolat.