Prahu zřejmě čeká arbitráž, bude se hrát o Škodův palác

Magistrát hl. m. Prahy

Magistrát hl. m. Prahy

Spor mezi pražským magistrátem a majitelem Škodova paláce Davidem Maxwellem směřuje k mezinárodní arbitráži. Ve sporu jde o výši nájemného v budově, kde sídlí radnice. Vedení hlavního města se arbitráže neobává a nechce od požadavku na snížení nájemného ustoupit.

„Jestli bude ze strany majitele objektu podána, na to je třeba vyčkat do pravomocného rozhodnutí soudu. Do té doby bude Praha nadále řádně plnit své finanční závazky dle nájemní smlouvy,“ sdělila mluvčí magistrátu Iva Vojtková. Pražští radní podali už kvůli výši nájemného žalobu.

Hlavní město Praha podle Vojtkové zpochybňuje svým podáním cenové ujednání, ne celou smlouvu o pronájmu a to na základě odborného posudku. „Vůle nastolit obvyklou tržní výši nájemného pomocí dožádání se práva u soudu, když selhaly ostatní možnosti, je proto ze strany hlavního města naprosto legitimní a není nejmenší důvod tyto kroky zpochybňovat,“ poznamenala mluvčí.

Město se ještě za dob bývalého primátora Pavla Béma zavázalo, že bude platit tehdejšímu majiteli budovy v Jungmanově ulici Sebastianu Pawlowskému 200 milionů korun ročně. Již bývalý radní Pavel Richter (TOP 09) ale upozornil, že cena v místě a čase obvyklá je podle odhadů a obchodů na sousedních pozemcích zhruba poloviční.

David Maxwell, který koupil palác od podnikatele Sebastiana Pawlowského i s nájemní smlouvou, sice nabídl městu snížení ceny nájmu, ale ve spojení s prodloužením její platnosti. „Nenechám se Prahou šikanovat a jsem připraven celou situaci řešit v mezinárodní arbitráži, pokud to bude nutné,“ uvedl Maxwell.

Pražský primátor Tomáš HudečekPražský primátor Tomáš Hudeček | E15 Anna VackovaPražský primátor Tomáš Hudeček

Rozlítil ho výrok primátora Tomáše Hudečka, který v ČT smlouvu označil za druhou nejhorší z dědictví po předchůdcích, hned po kontraktu na nové tramvaje. Zopakoval argument, že nájemné je dvakrát vyšší než v okolních budovách, přičemž smlouva je jen obtížně vypověditelná. „Politik, který mluví o snižování zadlužení města, by si měl uvědomit finanční náročnost arbitráže. Ta, pokud nedopadne v jeho prospěch, a já jsem přesvědčen, že to tak bude, je poměrně nevhodnou cestou k vyrovnávání rozpočtu,“ poznamenal Maxwell.

Současná smlouva, která je podle Richtera pro město extrémně nepříznivá, obsahuje inflační doložku, kvůli které by se nižší nájemné stejně dorovnalo za několik let do stávající výše.

Praha do Škodova paláce před lety přesunula většinu úředníků magistrátu. Magistrát původně odhadoval, že jejich sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun.