Pražská koalice se zatím měnit nebude. ANO nepodpořilo hlasování o odvolání radních

Radní Jana Plamínková a Petra Kolínská.

Radní Jana Plamínková a Petra Kolínská. Zdroj: ČTK

Radní Jana Plamínková a Petra Kolínská.
Předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija.
3
Fotogalerie

Pražské zastupitelstvo nebude na dnešním jednání hlasovat o personálních změnách v radě hlavního města, jak navrhovala ODS. Vládnoucí hnutí ANO spolu s ČSSD a Trojkoalicí zamezilo zařazení bodu o odvolávání radních na program jednání. Stejně tak radní odmítli opětovně zařadit projednávání Libeňského mostu na zastupitelstvu.

Nespokojenost koalice i opozice s pražskými radními Petrou Kolínskou (SZ/Trojkoalice) a Janou Plamínkovou (STAN/Trojkoalice) neutuchá, obě političky si však svá místa ještě chvíli podrží. Opozici se totiž ve čtvrtek nepodařilo do programu zastupitelstva prosadit jednání o personálních změnách v radě hlavního města.

Přestože se v minulých dnech spekulovalo, že by vládnoucí hnutí ANO mohlo odvolání kolegyň podpořit, po hodinové poradě se zastupitelé z hnutí ANO rozhodli nehlasovat pro zařazení bodu na program. Stejně se zachovaly ČSSD a Trojkoalice, které jsou s ANO v radě. Odvolání radních by totiž znamenalo také konec koaliční smlouvy.

Kolínská i Plamínková nevidí pro svůj odchod důvod. „Přežila jsem další pokus o odvolání. Už ani nespočítám, kolik jich za čtyři roky bylo. Je škoda, že se kolegové spíš než na vymýšlení neustálých piklů víc nesoustředí na práci pro Prahu,“ reagovala Plamínková. Vládnoucí koalice ale již několik týdnů vede dohodovací řízení, které může v krajním případě také dopadnout vypovězením koaliční smlouvy.

Projednat personální změny navrhla opoziční ODS, která spolu s TOP 09 ve středu navrhla i podmínky, za kterých by byla ochotná podpořit menšinovou radu. „Magistrátní koalice chce mít až do voleb klid a teplé židle. Místo ,120 dnů pro Prahu´ proto na zastupitelstvu zvítězilo ,120 dnů nemakání´,“ zkritizovala po hlasování pražskou radu místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Zastupitelstvo kromě toho také nepodpořilo zařazení bodu o Libeňském mostě, který navrhl vyřadit z programu radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Podle něj je třeba širší odborné debaty. „Hrdinové z koalice se rozhodli ve věci Libeňského mostu strčit hlavu do písku. Než se rozhodnou, jestli ho opraví nebo ne, spadne sám,“ řekl Filip Humplík (ODS).