Přebytek zahraničního obchodu se tenčí, klesá vývoz aut

Zahájení výroby Škody Kodiaq

Zahájení výroby Škody Kodiaq Zdroj: ČTK

Zahájení výroby Škody Kodiaq
Výroba Škody Fabia R5.
Výroba Škody Fabia R5.
4
Fotogalerie

Přebytek zahraničního obchodu Česka v dubnu meziročně klesl na 10,6 miliardy korun. Před rokem byl o 13,8 miliardy vyšší. Výsledek ovlivnil pokles kladné bilance obchodu s auty a pokles přebytku obchodu s kovodělnými výrobky.

Export českých podniků do zahraničí v porovnání s loňským dubnem klesl o 2,9 procenta na 277,1 miliardy korun, zatímco dovoz vzrostl o 2,2 procenta na 266,6 miliardy korun.

Výsledek zahraničního obchodu dlouhodobě ovlivňuje kladná bilance s motorovými vozy, ta byla ale v dubnu zejména kvůli jejich nižšímu vývozu meziročně nižší o 6,4 miliardy korun. Klesl i přebytek obchodu s kovodělnými výrobky, a to 1,7 miliardy korun.

Naopak zlepšení zaznamenalo obchodování s chemickými látkami, kde se záporná bilance zmírnila o 2,8 miliardy Kč. Deficit s ropou a zemním plynem se však vlivem vyššího dovozu prohloubil o 5,5 miliardy korun.

Obchodování se státy Evropské unie skončilo v dubnu v přebytku 53,1 miliardy korun, což bylo meziročně o 5,8 miliardy méně. Schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 8,1 miliardy na 41 miliard korun.