Předsedkyně LIDEM Peake rezignovala, Florián odešel z ODS

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Karolína Peake rezignovala na pozici předsedkyně LIDEM. Uvedla to Česká televize. Její postoje se údajně rozcházejí s postoji jejích spolustraníků. O chvíli později oznámil poslanec Jan Florián odchod z ODS.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake dnes ráno složila funkci a dala ji k dispozici republikové radě. Uvedla to ve svém prohlášení. Odůvodnila to tím, že se její politické názory v zásadních věcech rozcházejí s názory poslanců za LIDEM. Peake při středečním hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka opustila sál, zatímco její spolustraníci hlasovali proti vládě. Peake tento postup zvolila poté, co svou neúčast při hlasování oznámili poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián, čímž padla většina někdejší vládní koalice o síle 101 hlasu.

Rebelující poslanec Jan Florián odešel z ODS na vlastní žádost. Na ODS mu vadil návrh na zvýšení DPH a ztráta křesla pražského primátora, proto prý vystupuje. „V ODS jsem nebyl na rozdíl od jiných kvůli vlastním zájmům, ale kvůli pravicové politice, nikoliv kvůli nicnedělání a poslanecké výplatě,“ tvrdí politik. V závěru svého prohlášení děkuje kolegům. „Jmenovitě děkuji Václavu Klausovi a Mirkovi Topolánkovi za báječná léta ve staré dobré ODS,“ dodal.