Přerovský primátor Lajtoch z ČSSD jde kvůli zakázkám před soud

Přerovský primátor Jiří Lajtoch

Přerovský primátor Jiří Lajtoch Zdroj: Bachurek Dominik/Sedmicka

Státní zástupce obžaloval senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha z ČSSD a dalších pět zástupců přerovského magistrátu kvůli veřejným zakázkám ve městě. Údajná korupční kauza jde k soudu po třech letech vyšetřování.

Protikorupční policie šestici zástupců radnice navrhla obžalovat celkem čtyřikrát. Třikrát však bylo trestní stíhání zastaveno s tím, že trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až nyní, po změně státního zástupce.

„Obžalobu jsme podali k Okresnímu soudu v Přerově. Výsledky vyšetřování odůvodňují postavit obviněné před soud, proto byla obžaloba podána,“ uvedl šéf olomouckého krajského státního zastupitelství Vít Kasík. Již dříve řekl, že vzhledem k tomu, jaký názor zaujalo Nejvyšší státní zastupitelství, které kauzu po zastavení stíhání pokaždé žalobcům vrátilo, nic jiného nepřipadalo v úvahu.

Primátor a senátor Lajtoch a jeho kolegové se budou před soudem zodpovídat ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě Lajtocha je stíhán jeho náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba.

Předražené zakázky
Podezření se týká dvou zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců. Obě se oproti původním plánům prodražily. Například cena domova pro seniory stoupla zhruba o 30 milionů na 167 milionů korun. Vícepráce také vykonala bez dalšího tendru stejná firma, která zakázku vyhrála. V obvinění se řeší i osobní vazby politiků na stavební firmu.

Primátor Lajtoch vinu po celou dobu popírá. „Beru to jako nesmysl. Doložili jsme důkazy, že to nebylo žádné spolčení. Myslel jsem si, že po třetím zrušení obvinění bude případ uzavřen,“ řekl již dříve ČTK Lajtoch.

Dopad na politickou kariéru

Kauza má však pro primátora zásadní dopad na jeho politickou kariéru. Lajtoch se kvůli ní vzdal kandidatury do senátních voleb. Místo něj bude místo senátora za ČSSD obhajovat lékař a přerovský zastupitel Michal Chromec. Primátor se neobjevil ani v čele kandidátky ČSSD v komunálních volbách. Lídrem se stal ředitel základní školy a dosavadní radní Přemysl Dvorský.

Lajtocha navíc čeká s největší pravděpodobností společně s radním Zatloukalem i pozastavení členství ve straně. Krajský předseda sociální demokracie Jiří Zemánek ČTK řekl, že pokud padne obžaloba, podle stanov strany se aktérům pozastavuje členství.

Případ po celou dobu doprovázel názorový spor mezi žalobci. Státní zástupkyni Marii Kodytkové, která jejich stíhání pokaždé zastavila, nakonec vedení olomouckého krajského státního zastupitelství kauzu odebralo a přidělilo jinému žalobci. Kasík tehdy ČTK řekl, že neměl jistotu, že bude žalobkyně respektovat závazný právní názor nejvyššího státního zástupce. Kodytková následně na protest proti odebrání spisu rezignovala na svou funkci.

Korupce kontra prosperita