Přes 700 tisíc za půl roku: úřad vlády zveřejnil platy zaměstnanců

Strakova akademie (ilustrační foto)

Strakova akademie (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Packa via Wikimedia

Úřad vlády v úterý zveřejnil platy vrcholných úředníků v letošním roce. Z údajů vyplývá, že vedoucí úřadu Radek Augustin (SPOZ) si za své dosavadní půlroční působení ve funkci přišel i s odměnami na 728 tisíc korun, šéf kabinetu premiéra Rusnoka Karel Štogl na 617 tisíc korun.

Vyplývá to z výše platů a odměn, kterou dnes Úřad vlády zveřejnil na internetu. Data také ukazují, že se s příchodem Rusnoka do funkce snížil počet poradců ministerského předsedy ze 23 na sedm.

Augustin, který do funkce nastoupil v červenci, má letos plat 488 658 korun, na odměnách pak získá dalších 240 tisíc. Jeho předchůdce Lubomír Poul, který vedl Úřad vlády pod bývalým premiérem Petrem Nečasem (ODS), si letos vydělal výrazně více - jeho plat činil 779 680 korun, odměny 968 tisíc korun.

Tabulka platů a odměn za rok 2013 v KčTabulka platů a odměn za rok 2013 v KčTabulka platů a odměn za rok 2013 v Kč

Lépe si vedla i předchůdkyně současného šéfa premiérova kabinetu Jana Nečasová (Nagyová), jejíž výdělek za první letošní půlrok i s odměnami činil přes milion korun. Právě vysoké odměny Nagyové, která je dnes Nečasovou manželkou, byly v minulosti terčem kritiky.

Tabulka platů a odměn za rok 2013 v Kč rozdělená na pololetíTabulka platů a odměn za rok 2013 v Kč rozdělená na pololetíTabulka platů a odměn za rok 2013 v Kč rozdělená na pololetí