Prezidentské volby: Remek příští týden oznámí, zda bude kandidovat za komunisty

Kosmonaut Vladimír Remek

Kosmonaut Vladimír Remek Zdroj: Profimedia.cz

Poslanec Evropského parlamentu a první československý kosmonaut Vladimír Remek 24. října oznámí, zda je ochoten za KSČM kandidovat na funkci prezidenta republiky. Uvedl to předseda stranické komise pro výběr kandidáta Pavel Kováčik.

Bude-li Remkovo rozhodnutí kladné, což se očekává, pak jeho nominaci projedná ve čtvrtek 25. října stranický výkonný výbor a definitivně rozhodne ústřední výbor, který je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy, na svém zasedání v sobotu 27. října, uvedl Kováčik.

Komunisté jsou poslední parlamentní stranou, která ještě o svém prezidentském kandidátovi nerozhodla. V kuloárech KSČM se také hovořilo o tom, že by komunisté mohli podpořit některého levicového kandidáta, například expremiéra a čestného předsedu Strany práv občanů - zemanovců Miloše Zemana nebo kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ale o podpoře pro tyto kandidáty s komunisty nikdo nejednal.

Komunistický kandidát by mohl podle pozorovatelů odebrat hlasy Zemanovi, a snížit tak jeho náskok před Dienstbierem. V průzkumech různých agentur se zatím jako favorité prezidentské volby jeví bývalý premiér Jan Fischer a právě Miloš Zeman.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyhlásil prezidentské volby na 11. a 12. ledna. Kandidáti musí odevzdat přihlášky nejpozději do 6.listopadu. Druhé volební kolo se bude konat dva týdny po kole prvním.