Prezidentův kancléř Mynář koupil od Janouškova advokáta vilu v Praze

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář koupil vilu v pražských Strašnicích. Nemovitost mu prodal advokát Vít Široký, který zastupuje mimo jiné lobbistu Romana Janouška. Za dům Mynář zaplatil 5,5 milionu korun.

Pozemek, na kterém dvoupatrová vila stojí, má podle smlouvy 141 metrů čtverečních, kolem ní je zahrada o výměře 591 metrů čtverečních. „Hradil jsem ji z peněz, které jsem si vydělal dávno předtím, než jsem se stal kancléřem,“ řekl deníku Blesk Mynář.

Hradní kancléř si na koupi domu nemusel brát hypotéku a zaplatil za něj jediným převodem na účet advokátní úschovny kanceláře, ve které Široký pracuje, uvedl server Aktuálně.cz. Advokát transakci komentovat nechtěl: „Proč bych vám měl podávat nějaké informace o sobě? Jste normální? Tohle mi přijde naprosto absurdní,“ řekl Široký.

Přestože je Mynář kancléřem prezidenta Miloše Zemana už téměř dva roky, stále nemá bezpečnostní prověrku. Už v prosinci 2013 přitom požádal Národní bezpečnostní úřad o prověrku na stupeň přísně tajné. Není však jisté, zda ji nakonec získá. Podle médií Národního bezpečnostního úřadu vadí jeho podnikatelské kontakty. Mynář to však opakovaně odmítá.

Regionálnímu Deníku Mynář řekl, že zaplatil vyšší cenu, než byla původní cena pro bývalého majitele. Objekt je podle Mynáře v dezolátním stavu a přinejlepším se z něj podaří zachovat obvodové zdivo. Se Širokým se viděl jen jednou, a to při podpisu kupní smlouvy, tvrdí prezidentův kancléř. Že byl Široký Janouškovým advokátem, se Mynář podle svých slov dozvěděl z internetu. S Janouškem se nikdy nepotkal, uvedl.

Strašnická vila Vratislava Mynáře