Při stavbě O2 areny si prý manažeři ulili 300 milionů

O2 Arena

O2 Arena Zdroj: E15 Anna Vackova

Bývalý management společnosti Bestsport si nechal vyplatit 300 milionů korun navíc při stavbě O2 areny. Uvedla to Česká televize s odkazem na audit Bestsportu. Podle jeho zjištění si lidé z bývalého vedení vedle standardního platu fakturovali za stejnou činnost další miliony, a to přes své soukromé firmy. Případem se zabývá policie.

„Policie se tímto případem zabývá, byly zde zahájeny úkony trestního řízení, takže případ je v prověřování. V současné době se shromažďují listinné materiály a byl zadán znalecký posudek,“ řekla televizi mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Audit nového vedení Bestsportu ukázal, že již během výstavby na ní tehdejší manažeři firmy vydělávali. „K tomu, že měli smlouvy pracovněprávní, na svoji činnost, tak vedle toho měli ještě smlouvy jako podnikatelé,“ řekl člen nynějšího představenstva Bestsportu Zdeněk Ertl. Nikdo z lidí na kritizovaných smlouvách už v Bestsportu nepracuje. „Je to řádově mezi deseti, dvaceti lidmi nebo subjekty,“ dodal Ertl.

Například Oldřich Kračmer z investičního oddělení firmy si k běžnému platu v Bestsportu vyfakturoval 39 milionů Kč za administrativní služby. Jeho kolega Karel Hudera, koordinátor výstavby, si navíc vypracováním manuálu postupu prací vydělal 37,5 milion korun. Vladimír Klimeš z administrativy si zajišťováním investičního záměru hala Sazka přišel na 8,5 milionu korun, uvedla televize. Všechny štědře honorované smlouvy byly podle auditu bezdůvodné.

O2 arena i proto patří mezi ty nejdražší v Evropě. Jen vlastní výstavba vyšla na téměř sedm miliard korun. O další zhruba 1,5 miliardy korun ji prodražily věci jako vypracování projektu nebo právě poradenské a zprostředkovatelské činnosti. Pod většinou smluv jsou podepsáni bývalý generální ředitel Sazky Aleš Hušák nebo pověřený předseda ČSTV Pavel Kořan. Policie má smlouvy prošetřit do konce března, pak rozhodne o dalším postupu, uvedla ČT.

Bestsport, která má stejné akcionáře jako Sazka, je v insolvenci od počátku loňského května. Jeho největším majetkem je O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy korun. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun.