Příbramský „boss“ Starka chce od státu odškodnění přes půl miliardy

Jaroslav Starka (foto E15)

Jaroslav Starka (foto E15) Zdroj: E15

Příbramský podnikatel Jaroslav Starka požaduje po státu kvůli neprokázanému obvinění, že se podílel na únosu Lamberta Krejčíře, přes 580 milionů korun. Úřad už dříve odškodnil Starkova spolupracovníka, viceprezidenta příbramského fotbalového klubu Vlastimila Spěváka, částkou 142 tisíc korun.

Ministerstvo se případem Starky zabývá podruhé, dříve například chyběla plná moc pro zastupování klienta od jeho advokáta Julia Kramariče. Úřad má prý již všechny potřebné dokumenty. „Pan Starka žádá stát o odškodnění ve výši 580 685 000 korun. Nyní se bude věcí zabývat odbor odškodňování v zákonné šestiměsíční lhůtě,“ upřesnil mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Kramarič výši odškodného zdůvodňuje například špatným zdravím svého klienta. Podle dřívějších informací médií žádá odškodnění za vazbu, dobu trestního stíhání, pobyt v cele předběžného zadržení a náklady na obhajobu.

Ministerstvo letos odškodnilo ve stejné kauze Starkova kolegu z vedení příbramského fotbalového klubu, viceprezidenta Vlastimila Spěváka částkou 142 tisíc korun Spěvák ale původně žádal zhruba 19 milionů a omluvu, jeho advokát proto podal k soudu žalobu.

Podnikatel Lambert Krejčíř, otec uprchlého Radovan Krejčíře, zmizel na podzim roku 2002. Policie byla přesvědčena, že ho unesla skupina lidí, do níž měli patřit i Starka se Spěvákem, oba proto zadržela. Vyšetřování však jejich vinu neprokázalo a žalobci trestní stíhání zastavili.

StarkaDance