Příkaz k prohlídce v budově ČT byl protiústavní, rozhodl soud

Vojenská policie v ČT

Vojenská policie v ČT Zdroj: ctk

Ústavní soud dnes zrušil soudní příkaz k loňské kontroverzní prohlídce kanceláře v budově České televize. Vyhověl tak stížnosti ČT. Prohlídku uskutečnilo ozbrojené komando Vojenské policie. Příkaz vydal Obvodní soud pro Prahu 6, podle dnešního nálezu to učinil protiústavním způsobem.

Desítka vojenských policistů v kuklách a se samopaly vtrhla do budovy zpravodajství České televize loni 11. března. Ozbrojené komando hledalo spis Vojenského zpravodajství, který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Policisté zabavili věci tří redaktorů, dokument ale nenašli. Věci později vrátili.

Státní zastupitelství při kontrole dospělo k závěru, že zásah byl nepřiměřený. Vojenská policie například zabavila i materiály, které s trestním řízením nesouvisely. Také inspekce zjistila, že policisté nepostupovali podle platných předpisů - nedostatečně informovali své nadřízené, špatně vyhodnotili bezpečnostní situaci v budově ČT a zvolili nesprávnou taktiku. Ve Vojenské policii nastaly po kritizovaném zásahu personální změny. Jednotka, která jej provedla, zanikla.

Televize v ústavní stížnosti zdůraznila své specifické postavení nezávislého média. Soud údajně při vydání příkazu nezohlednil to, že prohlídka ve zpravodajské redakci představuje závažné omezení svobody projevu. Postup orgánů činných v trestním řízení byl podle televize možná formálně legální, ale ve skutečnosti hrubě porušoval základní hodnoty demokratického právního státu.