Projekt společného výcvikového centra stojí. Ministerstvo vnitra za něj nechce platit

Americká kolona dorazila do Vyškova

Americká kolona dorazila do Vyškova Zdroj: ctk

NEJEN PRO ARMÁDU. Firma Lanex letos na izraelský trh nabídla také lodní lana nebo vybavení pro výškové práce u telekomunikačních firem.
Copak je to za vojáky? Dostál a spol. bojují ve Vyškově s tanky
Náročný výcvik Komado trvá několik týdnů a zvládne ho jen část vojáků. Ti si sáhnou na dno svých sil.
Náročný výcvik Komado trvá několik týdnů a zvládne ho jen část vojáků. Ti si sáhnou na dno svých sil.
Náročný výcvik Komado trvá několik týdnů a zvládne ho jen část vojáků. Ti si sáhnou na dno svých sil.
21
Fotogalerie

Záměr ministerstva obrany postavit ve Vyškově do roku 2020 Integrované výcvikové centrum pro vojáky, policisty a hasiče za 350 milionů korun naráží na vlažný postoj rezortu vnitra. Vznik pracovní skupiny, která se už druhým rokem schází, ani kladná stanoviska některých politiků zatím nepomohly. Důvodem je řevnivost mezi ozbrojenými složkami a neochota se na projektu finančně podílet. 

Vojsko se brání tomu, aby všechny náklady neslo samo. Nyní se čeká na rozhodnutí Bezpečnostní rady státu. „Armáda chce další rozvoj a zkvalitňování výcvikových kapacit posádky Vyškov. Vybudování centra, na němž by se podílely i ostatní zainteresované rezorty, bychom uvítali,“ sdělil Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva. Dodal, že výhodou vyškovské posádky jsou její stávající výcvikové kapacity, které by bylo možné využít a dále rozvíjet.

Na areál navazuje vojenský újezd Březina. V centru, jehož vybudování je rozděleno do několika etap, se počítá s různými simulátory, polygony a výcvikovými komplexy pro vojáky, policisty, hasiče a záchranáře. V návrhu je na dvacet specializovaných cvičišť. „Nejdříve je nutné počkat na výsledky jednání pracovní skupiny. Jsou v ní mimo jiné zastoupeni i představitelé Policie ČR a Hasičského záchranného sboru,“ uvedla Hana Malá z ministerstva vnitra.

Skupina už upravila projekt na základě připomínek svých členů a připravila scénáře společného výcviku. S výsledky se seznámily jak výbor pro obranu Poslanecké sněmovny, tak výbor pro bezpečnost. „Cílem je společná příprava rezortů k řešení celé škály závažných hrozeb a vytvoření schopnosti efektivního společného zásahu. To je hlavní důvod pro užší součinnost,“ uvedl místopředseda výboru pro obranu Bohuslav Chalupa (ANO).

Podle dostupných informací je problém především v neochotě policie se projektem zabývat. V prezentaci pro poslance šéfa odboru přípravy vojsk Petra Milčického se píše, že úřad Milana Chovance (ČSSD) zaujímá k centru neutrální postoj a vedení policie se k němu dosud vůbec nevyjádřilo.

Naopak celníci by ho využívali pro zhruba stovku osob ročně. „Celní správa s vybudováním centra souhlasí, ale bez její účasti, protože nemá finanční zdroje,“ konstatoval Milčický. Dlouhodobě napjaté vztahy mezi armádou a policií dokládá mimo jiné letošní kauza pětice Čechů unesených v Libanonu, kdy selhala spolupráce mezi vojenskou a civilní tajnou službou spadající právě pod vnitro.