Tendr na radary za miliardy pokračuje, postoupily všechny firmy

Radary pro armádu. Jednou z firem, které se tendru účastní, je i švédský Saab. Na snímku je jeho systém Giraffe 4A.

Radary pro armádu. Jednou z firem, které se tendru účastní, je i švédský Saab. Na snímku je jeho systém Giraffe 4A. Zdroj: saab

Radary (ilustrační foto)
radary - ilustrační foto
Armádní radar
Tatra v indické armádě, radar
Retia 3D radar MADR ReUNION
8
Fotogalerie

Formální podmínky miliardové soutěže na vojenské mobilní 3D radary (MADR) splnily všechny tři nabídky, které úřad obdržel.Nejlepší nabídku by měli úředníci znát na začátku listopadu. 

Armádními radary se bude v pondělí také zabývat vláda. Od ministra obrany Martina Stropnického (ANO) obdrží informaci o zakázce na údržbu a opravu končících letištních radiolokátorů.

Mobilní radary pro českou armádu nabídly francouzská, izraelská a švédská vláda. Podle dřívějších informací by mělo ministerstvo za osm mobilních radarů zaplatit asi 3,6 miliardy korun.

Pro vybrání nejlepší nabídky ministerstvo vytvořilo více než třicetičlennou komisi. "Hodnotící komise zkontrolovala formální úplnost nabídek, kterou splnily všechny, a začala je hodnotit po obsahové stránce. Výsledky bychom měli znát na začátku listopadu," poznamenal Medek. Vítězného dodavatele chce ministerstvo vybrat podle dřívějšího vyjádření nejpozději do konce roku.

V prvním kole musely nabídky splnit přes 80 základních kritérií. Ministerstvo původně předpokládalo ukončení této fáze asi v polovině září. Podle Medka hodnocení postupuje tak rychle, "jak je to jen možné v závislosti na rozsahu a hlavně složitosti nabídek". Ve druhé fázi budou nabídky hodnoceny pomocí matematického multikriteriálního modelu, který je založen na 360 ekonomicko-technických parametrech. Dalším krokem pak podle Medka bude případné prověření radiolokátorů v místě nasazení.

Nové 3D radiolokátory MADR mají nahradit zastaralé radary sovětské výroby a zajistit armádě přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů. Ve spolupráci s plánovanou náhradou protiletadlového raketového komplexu 2K12 KUB zajistí aktivní protivzdušnou obranu. Součástí zakázky je zabezpečení logistické podpory po dobu dvacetileté technické životnosti.

Ministerstvo také v září podepsalo smlouvu na koupi čtyř radarů pro vojenská letiště. Za 538 milionů korun je dodá pardubická firma Eldis. Ta také dostane zakázku na opravu a servis dosluhujících radarů. Ministerstvo obrany předpokládá hodnotu zakázky, která má trvat do konce listopadu 2022, necelých 40 milionů korun bez DPH.

Firma bude mít za úkol se postarat především o soupravy letištních radiolokátorů RPL-5, které byly vyrobené v 80. letech, a RPL-5M, což je modernizovaná verze z roku 2001. Tyto radary sice nahradí v letech 2017 a 2018 nová technika, starší radary ale budou v provozu tak dlouho, dokud se neověří spolehlivost nově kupovaných. "Do budoucna se s nimi navíc počítá jako s radiolokátory záložními," dodal Medek.

Zakázku Eldis získá jako výrobce a dodavatel radarů, které jsou na českých vojenských letištích umístěny.