Protikorupční policie znovu zasahovala v ČEZ, prý kvůli výkupu akcií

Budova ČEZ v Praze

Budova ČEZ v Praze Zdroj: Tomas Novak, Euro

Protikorupční policie dnes zasahovala v budově ČEZ. Vyžádala si materiály k jedné z obchodních transakcí, kde mohlo dojít k vyvádění peněz z této státní firmy. Podle informací týdeníku Respekt se případ týká výkupu akcií v bývalé Severomoravské energetice.

„Nejde o razii. Žádali jsme o vydání některých písemných důkazů, které potřebujeme. Bližší skutkové záležitosti však nebudeme uvádět,“ řekla webu lidovky.cz vrchní pražská žalobkyně Lenka Bradáčová.

Podle tvrzení týdeníku Respekt jde o případ, kdy ČEZ vykupovat minoritní akcie v bývalé Severomoravské energetice, kterou v minulosti ovládl. Zvýšením výkupní ceny akcií měli někteří z lidé vedení ČEZ údajně poškodit mateřskou firmu o 300 milionů korun.

Protikorupčníci byli ČEZ na konci loňského roku

Protikorupční policie už koncem loňského roku znovu otevřela případ solárních elektráren kvůli dřívější kauze firmy Amun.Re.

ČEZ koupil do firmy Amun.Re za pět miliard korun obří solární parky u Ralska a Mimoně na Českolipsku, ačkoliv firma neměla v oblasti fotovoltaiky žádné zkušenosti. Navíc za nejasnou vlastnickou strukturou firmy se zřejmě skrývali vlivní lobbisté. V souvislosti s Ralskem padala jména Janouška a Rittiga.

Policie na případu intenzivně pracovala půl roku. V lednu 2012 došla k závěru, že ve věci nejde o podezření z trestného činu, a proto případ odložila. Vedení útvaru ale záležitost později prověřilo a koncem loňského roku rozhodlo případ znovu otevřít.