Provoz lítačky bude levnější, měsíčně bude stát 3,1 milionu korun

Adriana Krnáčová a novou Lítačkou

Adriana Krnáčová a novou Lítačkou Zdroj: ČTK

Pražská primátorka Adriana Krnáčová představila novou kartu pro MHD v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka.
Pražská primátorka Adriana Krnáčová představila 23. února novou kartu pro MHD v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka. Pro tento název se v průzkumu, který si magistrát zadal, vyslovilo 52,56 procenta lidí. Pilotní projekt město spustí 1. března.
Lidé čekají na vydání vůbec prvních karet Lítačka
Lítačka
Ve výdejním centru Lítačky ve Škodově paláci si nově můžete koupit kávu. Od středy dostanete i vodu.
14
Fotogalerie

Karta MHD zvaná lítačka stojí Prahu po skončení pilotního provozu 3,1 milionu korun měsíčně. Zlevnila o 600 tisíc korun, řekla dnes novinářům primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Její provoz nově od města oficiálně převzala městská společnost Operátor ICT. Zelená plastová karta letos v březnu nahradila problematickou opencard. Její pilotní provoz skončil na konci září.

 

Město také upravilo smlouvu s Opetárorem ICT, který kartu spravuje. "Hlavní město přestává být odpovědné za provoz této karty. Na Operátora ICT přechází dále i její rozvoj," vysvětlila Krnáčová.

Lítačka od března v pilotním provozu nahradila opencard. Karty Praze dodala firma XT-Card a jejím správcem je městská firma Operátor ICT. Město také už dříve oznámilo, že připravuje aplikaci lítačka pro mobilní telefony. Další možností, kterou mohou cestující využívat je znovu papírový kupon.

Původní kartu opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a Praha za ni dala přes 1,7 miliardy korun. Město má s jejím majitelem, firmou eMoneyServices, nevyřešené smlouvy na práva k opencard. EMS po magistrátu žádá přes 600 milionů korun, o 140 milionů korun se soudí.