Rath jede znovu do Sněmovny. Tentokrát bez ozbrojenců

David Rath 5. června ve sněmovně

David Rath 5. června ve sněmovně Zdroj: ctk

vtipy na kauzu Davida Ratha
Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru Sněmovny dnes jednali o budoucnosti obviněného Davida Ratha. Sešli se již ráno ve Sněmovně.
Před sněmovnou čekala na Rathův projev řada zvědavců
vtipy na kauzu Davida Ratha
Ze sněmovní budovy za ním vyjeli dopoledne do zařízení ministerstva vnitra Spiritka v Praze-Břevnově.
18
Fotogalerie
Obviněný poslanec David Rath přednese v pondělí členům mandátového a imunitního výboru své stanovisko k dalším skutkům, kvůli nimž policisté žádají o jeho vydání k trestnímu stíhání. Výbor zřejmě doporučí Sněmovně, aby Ratha vydala. Poslanci budou o záležitosti hlasovat na schůzi, která začne v úterý.

Ratha tentokrát doveze neozbrojená eskorta z vazby v Litoměřicích přímo do Sněmovny. Minule - v souvislosti se stíháním ohledně údajně zmanipulované zakázky na opravu buštěhradského zámku - členové výboru vyslechli někdejšího středočeského hejtmana v zařízení ministerstva vnitra Spiritka. Nyní už nejsou podmínky jeho vazby tak přísné, pominula koluzní vazba kvůli případnému ovlivňování svědků.

Výslech ve Spiritce:

Poslanecká sněmovna před prvním hlasováním o vydání Davida Ratha:

Nynější korupční kauza se týká nákupu vybavení pro některé středočeské nemocnice. Členové výboru soudí, že stanovisko k Rathovu stíhání pro Sněmovnu bude i v tomto případě kladné. „Neříkám předem, jak budu hlasovat. Všichni ale mají dostatečně jasno, podkladový materiál je k tomu bohatý,“ řekl člen výboru Marek Benda (ODS). Pro vydání bude hlasovat například další člen Jeroným Tejc (ČSSD).

Zdá se, že doporučení výboru padne už v pondělí. „Může se samozřejmě stát, že se od Davida Ratha dozvíme něco tak zásadního, že bude nutné další jednání. Ale nepředpokládám to,“ řekl Tejc. Také Benda soudí, že výbor nebude chtít rozhodování zdržovat.

Kriminalisté obvinili Ratha už v polovině května z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu . Zadrželi ho s penězi v krabici od vína. Sněmovna stíhání potvrdila.

V souvislosti se zadržením Davida Ratha se okamžitě objevila řada vtipů:

Spolu s Rathem je obviněno dalších deset lidí; několik z nich zůstává ve vazbě. Policejní žádost k dalším kauzám dorazila do Sněmovny v červenci.