Rathovi obhájci tvrdí, že je vyšetřování zmanipulované

Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích.

Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích. Zdroj: ctk

Adam Černý a Roman Jelínek, advokáti obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha tvrdí, že vyšetřování jejich klienta je zmanipulované. Záznam o zahájení trestního řízení byl podle nich neúplný a nepravdivý, ve spisu pak chybí některé odposlechy.

Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechtěla jejich slova komentovat. Uvedla pouze, že je to tvrzení obhajoby. Advokáti se seznámili s částí trestního spisu. „Jak jsme měli možnost se s tím torzem spisu seznámit, utvrdilo se naše přesvědčení o tom, že ten proces byl nezákonný, byl účelový a protiprávní,“ prohlásil Černý. Mezi operativními záznamy odposlechů jsou prý například vynechány části, které údajně svědčí v Rathův prospěch. Materiál tak podle něj není objektivní.

Informace o tom, že zaznělo ještě něco jiného, než je nyní uvedeno v odposleších, má podle svých slov advokát od Ratha. „Například se to týká záznamu bezprostředně před zadržením klienta, kdy si jasně vzpomíná, že tam proběhly i jiné diskuse,“ uvedl Černý. Nechtěl se však podrobněji vyjadřovat, co přesně poslanec a jeho spoluobvinění říkali.

Trestní řízení zahájili policisté podle Jelínka loni 4. listopadu. Záznam o zahájení pak podle něj obsahuje nepravdivé a neúplné informace. Ze spisu prý vyplývá, že se policisté začali případem zabývat na základě trestního oznámení podaného v říjnu. Ještě před začátkem řízení pak policisté podle advokáta zjistili, kdo se má na údajné trestné činnosti podílet. Šlo o většinu v současnosti obviněných lidí. V záznamu pak prý ale detektiv uvedl, že se „jednání měly dopustit dosud neustanovené osoby“. Kriminalisté prý také nezanesli do záznamu údaje o dřívějším prošetřování kauzy.

policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Policie tvrdí, že se jednalo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, myslel si prý, že v krabici je víno. Za přijetí úplatku mu v případě odsouzení hrozí až dvanáctileté vězení.

Podle právníků nejsou důkazy o tom, že se jedná o úplatek. Rath si vzal tašku, ve které byla , v ní policisté následně objevili peníze. Na krabici ani na penězích se prý nenašly Rathovy otisky prstů. Obhájci odmítli také dřívější tvrzení médií, že poslanec nechtěl peníze policii vydat. Podle Jelínka ho policista vyzval, aby vydal úplatek. Bývalý hejtman z toho byl prý zmatený.