Rathovo propuštění žádají už tři desítky lidí včetně Šlégra

David Rath

David Rath Zdroj: Anna Vackova, E15

Tentokrát bude okresní soud v jiné pozici než při minulém verdiktu, protože středočeskému exhejtmanovi vyprší tříměsíční lhůta pro vazební důvod, podle nějž mohl ovlivňovat svědky. Rath proto může soudu za propuštění nabídnout kauci.

„Ze zákona vyprší obviněnému koluzní vazba. Tu lze prodloužit jen v případě zjištění, že by skutečně mohl svědky nějak ovlivňovat. Takový návrh podán nebyl, a proto tato vazba končí,“ uvedl mluvčí soudu Jiří Wažik.

I nadále však zůstává Rathovi vazba kvůli možnému útěku či pokračování v trestné činnosti. O tom, zda i pro ně trvá důvod, rozhodne soud příští pondělí, až bude projednávat Rathovu žádost o propuštění.

Soud odmítl zveřejnit jména 30 lidí, kteří se za Ratha zaručili. Už dříve tak například učinil poslanec LEV 21 . Podle svých slov hlavně proto, aby Rath mohl být v kontaktu se svými dvěma syny. Bývalý hokejista připojil i další argument. V září má Poslanecká sněmovna projednávat, zda Ratha zbaví imunity v souvislosti s dalšími dvěma obviněními z korupce. Pokud by byl Rath na svobodě, obešla by se tentokrát jeho přítomnost bez eskorty a mimořádných bezpečnostních opatření, jaká doprovázela první jednání o zbavení imunity, vysvětlil Šlégr. Zda soud k zárukám přihlédne, záleží výhradně na něm. Žádný zákon mu neukládá, aby se jimi řídil.

Vedle žádosti o propuštění z vazby podal včera Rath už třetí ústavní stížnost proti postupu dolní komory parlamentu. Rathovi advokáti tvrdí, že přijala usnesení o jeho vydání nezákonným způsobem. Porušila prý také jeho právo na právní pomoc. První Rathova stížnost se týkala jeho vazby a ústavní soudci už ji zamítli. Také druhá stížnost se týká vazby, u ní však verdikt ještě nepadl.