Rekordní vývoz Česko letos nezopakuje. Srazí ho silná koruna a růst mezd, tvrdí exportéři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Loňský rekordní vývoz zboží z České republiky do zahraničí ve výši 4,2 bilionu korun se letos opakovat nebude. Vývoz by mohl být na úrovni čtyř bilionů korun. Důvody poklesu exportu jsou posilující kurz koruny, nedostatek pracovníků a razantní růst mezd, který snižuje konkurenceschopnost vývozců. Uvedl to na Exportním fóru předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

"Český export již dosáhl svého limitu. Nový rekord nebude," uvedl Grund. Podle dat statistiků český export sice v lednu stále mírně rostl, dynamika růstu ale klesla. "Bilance zahraničního obchodu se v úvodu roku propadla o více než 20 procent. Hlavním důvodem je to, že dynamika importu je 2,8 krát větší, než je tomu u exportu. To v minulých letech nebývalo a pro český export to není dobré," řekl Grund.

Místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk upozornil na to, že česká ekonomika je nadále závislá především na exportu do Německa a na vývozu aut. "Právě v těchto dvou směrech už vidíme velká rizika. Přeshraniční export osobních automobilů meziročně klesl o 7,4 procenta, export náhradních dílů pro automobilový průmysl o 3,2 procenta. A export do Německa meziročně roste jen o jedno procento," řekl Daněk. Do Německa jde asi třetina českého vývozu.

Firmám nyní podle Grunda chybí asi 300 tisíc pracovníků. "Máme exportní zakázky a nemůžeme je naplnit, protože nemá kdo pracovat," řekl Grund.

Exportérům v této souvislosti vadí vládou uvažované zrušení karenční doby, tedy návrat k proplácení prvních tří dnů nemoci. "Je to minimálně nesprávně načasovaný krok. Před zavedením karenční doby byla průměrná nemocnost v průmyslu 12 až 14 procent, po jejím zavedení okamžitě klesla na tři až čtyři procenta, uvedl Grund. Exportéři míní, že po zrušení karenční doby nastane růst nemocnosti a ze dne na den se nedostatek pracovníků dál prohloubí.

Grund vyslovil obavu, že situace nakonec dojde k bodu zlomu a místo konjunktury přijde krize a propouštění. "Za zvýšený export dostáváme kvůli silnější koruně nižší příjmy a musíme platit vyšší mzdy. Rostou náklady a dojde k okamžiku, kdy náklady převýší výnosy, a výroba se stane nerentabilní," řekl Grund.

Podle posledních dat ČSÚ klesl v únoru přebytek zahraničního obchodu Česka meziročně klesl o 2,9 miliardy na 18 miliard korun. Vývoz oproti loňsku klesl o 1,2 procenta na 279,6 miliardy a dovoz se snížil o 0,2 procenta na 261,5 miliardy. Bilanci podle statistiků nepříznivě ovlivnil především obchod s auty.