Restart ODS? Strana si dnes zvolí nového šéfa, favoritem je Fiala

Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: ctk

Občanská demokratická strana, která v loňských volbách dosáhla historicky nejhoršího výsledku, si na kongresu v Olomouci zvolí nové vedení. Favoritem na předsednické křeslo je exministr školství Petr Fiala, jenž získal podporu 12 krajů. Patrně se utká s europoslancem Edvardem Kožušníkem, jehož nominoval domovský Liberecký kraj. Kandidaturu ohlásila i místopředsedsedkyně Miroslava Němcová. Úřadující šéf ODS Martin Kuba se o posty ve vedení ucházet nebude.

Delegáti dvoudenního mimořádného kongresu, který začne dnes v 10:00, by kromě předsedy měli zvolit i další členy vedení. O křeslo prvního místopředsedy chtějí usilovat dosavadní místopředseda a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a europoslanec Jan Zahradil.

ODS má nyní čtyři řadové místopředsedy. Nominaci na tyto posty má přes deset lidí, třeba senátoři Miloš Vystrčil a Jaroslav Kubera, starosta Líbeznic u Prahy a někdejší mluvčí vlády Martin Kupka, vysokoškolský pedagog Petr Sokol, Čechoital Alexander Bellu, europoslanci Oldřich Vlasák a Evžen Tošenovský, primátor Olomouce Martin Novotný, či bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Výkonná rada se má zúžit na polovic

V neděli by měl kongres zvolit členy výkonné rady, jednat by se mohlo i o změně stanov a dalším směřování strany, která v podzimních sněmovních volbách propadla. ODS získala jen 7,7 procenta hlasů a jako pátá zůstala v opozičních lavicích.

Fiala také pro lepší stranické rozhodování navrhne zúžení výkonné rady ODS z nynějších zhruba 40 členů na polovinu. Každý kraj by v ní měl nově jen jednoho zástupce. Fiala by chtěl, aby ve straně vznikl také nový zhruba stočlenný orgán, který by sloužil pro komunikaci s regiony.

Návrat do Olomouce

Sněm se symbolicky odehraje v Olomouci, tedy v místě, kde byla ODS v roce 1991 založena. ODS oproti tradicím nepozvala nikoho ze svých bývalých předsedů. Zdůvodnila to tím, že jednání má být ryze pracovní. Mezi delegáty tak nebude ani exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus, ani bývalí premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas.

Dvoudenní kongres je kongresem mimořádným. Svolán byl po loňské rezignaci bývalého předsedy Petra Nečase a propadu strany ve sněmovních volbách. Dosavadní vedení bylo s dvouletým mandátem zvoleno v listopadu 2012.

Petr Fiala: Napravo od ODS nesmí být žádná politická strana