Rozmíšky politiků: Ministerstvo financí se bojí zhoršení ratingu

ministerstvo financí

ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Česku hrozí podle ministerstva financí kvůli aktuální politické situaci zhoršení ratingu. Zhoršení o jeden stupeň by mohlo znamenat zvýšení úrokových nákladů na obsluhu státního dluhu do deseti miliard korun ročně. Řekl to mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podle ministerstva agentura Moody's ve svém komentáři z minulého týdne zmiňuje šest poslanců ODS, kteří neumožnili ve sněmovně přijetí daňového balíčku, s jehož platností počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. V balíčku MF navrhuje především zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) o jeden procentní bod. Návrh rozpočtu na dnešním zasedání začne projednávat vláda.

Moody's již v květnu v květnu Českou republiku upozornila, že případná politická nestabilita může být rozhodujícím faktorem pro případná budoucí rozhodnutí o ratingu jednotlivých zemí.

„Podle agentury Moody’s to byla právě fiskální odpovědnost, která umožnila České republice se odlišit od regionu a využít nízkých úrokových sazeb,“ uvedl Jakob. Pokud by ČR nepokračovala ve snižování deficitu, přišla by podle ministra financí Miroslava Kalouska o budovanou důvěru na finančních trzích.

„Díky ní si totiž půjčujeme výrazně levněji, než řada starých států EU, o těch nových ani nemluvě. Od roku 2010 se nám tak podařilo uspořit několik desítek miliard korun na úrocích ze státního dluhu,“ uvedl ministr.