Rusnok se na konci měsíce stane guvernérem ČNB, potvrdil prezidentův mluvčí

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman podle svého tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka oficiálně potvrdil, že novým guvernérem České národní banky jmenuje ve středu 25. května člena Bankovní rady Jiřího Rusnoka. Už loni o něm Zeman uvedl, že jde o "excelentního" kandidáta na funkci. V lednu pak prezident úmysl jmenovat Rusnoka zopakoval, podle dřívějších informací k tomu však mělo dojít až v červenci.

Klíčovým úkolem nového guvernéra bude ukončení režimu devizových intervencí, které oslabují kurz koruny. „S ohledem na mírně protiinflační bilanci rizik stávající prognózy vidí bankovní rada jako pravděpodobné ukončení závazku blíže polovině roku 2017,“ řekl nedávno stávající šéf centrální banky Miroslav Singer.

Rusnok, na něhož by právě zodpovědnost za „exit“ z intervence dopadla, je členem bankovní rady ČNB, kam jej v březnu 2014 prezident jmenoval. Zeman je kritikem měnových intervencí, označuje je za ekonomicky neefektivní.

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě také jmenoval novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. V bankovní radě nahradí od července guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena rady Kamila Janáčka.

Zeman tak vyšel Rusnokovi vstříc, Benda i Nidetzký jsou jeho bývalí kolegové z finanční skupiny ING. Podle analytika Komerční banky Davida Kocourka se jedná o Rusnokův velký diplomatický úspěch, protože existují kandidáti, kteří mají loajálnější názory k názorům prezidenta Zemana.