Šachy kolem Pocheho mohou zbořit pražskou kandidátku ČSSD

Miroslav Poche

Miroslav Poche Zdroj: profimedia.cz

Vedení socialistů se bude znovu zabývat patem kolem Černínského paláce, který dočasně vede vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Stále jediný oficiální kandidát sociální demokracie na ministra zahraničí Miroslav Poche žádá vedení strany, aby v pátek definitivně vyřešilo situaci kolem obsazení vládního křesla. Před prázdninami ji zablokoval prezident Miloš Zeman, když odmítl Pocheho jmenovat. Na svém stanovisku Hrad nadále trvá. „Chtěl bych, aby mě předsednictvo buď potvrdilo, nebo nominaci změnilo,“ uvedl Poche, který v Černínském paláci působí jako politický poradce.

Šéf ČSSD Jan Hamáček, který je ministrem vnitra a diplomacii dočasně vede, zopakoval, že jediným kandidátem oranžových je Poche. Podle dostupných informací se však snaží získat čas. Možným řešením by byla změna lídra socialistů pro říjnové komunální volby v Praze, kterým je zatím náměstek ministra obrany Jakub Landovský. O něm se jako o možném šéfovi diplomacie spekuluje nejčastěji. „Kdyby byl ale navržen už teď, musel by ho v čele kandidátky někdo vystřídat. Aby byl lídrem a zároveň ministrem, nejde dohromady,“ míní zdroj z Lidového domu.

Místo Landovského by mohla nastoupit dvojka kandidátky, radní Irena Ropková. „Ale ta být lídryní nikdy nechtěla a nadále to odmítá,“ dodal blízký spolupracovník ČSSD. Ropková včera na dotaz, zda by s rošádou souhlasila, nereagovala. Pro Landovského jsou podle jeho slov prvořadé volby. „Poslední, co bych chtěl, by bylo, abychom jako strana hovořili více hlasy. Předseda se k Miroslavu Pochemu vyjadřuje jasně, takže ode mě nečekejte něco jiného. To hlavní, co mě nyní zajímá, je komunální politika a kampaň před volbami,“ řekl v rozhovoru pro deník E15.

Vyloučit nelze ani to, že ČSSD bude tlačit premiéra Andreje Babiše, aby Zemanovi opět navrhl Pocheho. „Jsem z těch, který to chce vyřešit co nejdříve. Osobně se mě to velice dotýká, musím řídit dva rezorty. Ale sociální demokracie to nezavinila,“ podotkl Hamáček. Babiš nechává záležitost na ČSSD. „Předpokládám, že to vyřeší,“ konstatoval s tím, že Hamáček mu slíbil východisko v řádu týdnů.

Rozhovor s Jakubem Landovským čtěte v pondělním vydání deníku E15