Samková Úsvit do eurovoleb nepovede. Kvůli podezřelému obchodu

Klára Samková

Klára Samková Zdroj: E15 Michael Tomes

Tomio Okamura se rozhodl stáhnout Kláru Samkovou z čela kandidátky hnutí Úsvit do evropských voleb. Právnička čelí podezření, že oklamala Českou spořitelnu a skrytě pomohla oddlužit svého klienta. Do čela kandidátky Úsvitu se postaví volební dvojka Roman Škrabánek.

Okamura dal Samkové čas do pondělí, aby sama odstoupila. „Informace, které jsme o kauze získali, jsou natolik závažné, že jsme museli přistoupit k tomuto kroku. Rádi bychom dali Kláře Samkové prostor důstojně odstoupit. Pokud ho nevyužije, budeme muset v pondělí přistoupit k jejímu vyškrtnutí z kandidátky,“ řekl.

Podle Samkové se kauza objevuje dva týdny před evropskými volbami, kdy už není možné se očistit a někoho usvědčit. „Za tuto dobu se lze kandidátů pouze zastávat, nebo je zatracovat. Je tedy zcela zřejmé, že je přesné načasování kvůli mediálnímu nátlaku, abych byla z kandidátky Úsvitu odstraněna, diskreditována a Úsvit byl poškozen ve volbách,“ sdělila Samková. Podle ní „je evidentní“, že na diskreditaci Úsvitu zájem „konkurenční strany“. Jmenovala ČSSD a ANO. „Oba tyto subjekty mají důvod k realizaci všech dosažitelných kroků vedoucích k zásadnímu oslabení Úsvit,“ uvedla Samková. „Štvavé kampani“ chce vzdorovat.

Radiožurnál před pár dny odvysílal, že advokátka podle dokumentů oklamala Českou spořitelnu a skrytě pomohla oddlužit firmu z významného energetického holdingu. Koupila prý od banky dluh podniku, jejíhož majitele ve skutečnosti zastupovala.

Právnička měla předstírat, že chce pro sebe získat od banky pohledávku z nesplaceného úvěru, peníze ale údajně dostala právě od energetického holdingu, který tento úvěr splácet nechtěl. Spořitelna tak netušila, že pohledávku prodává dlužníkovi.

Samkovou v čele kandidátky nahradí sedmačtyřicetiletý podnikatel Škrabánek. Ten je prezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podle Úsvitu se problematikou EU a evropskou legislativou v oblasti cestovního ruchu zabývá už léta. Škrabánek nikdy nebyl členem politické strany, označuje se za eurorealistu. Rychlé přijetí eura odmítá.