Sazka zvažuje žaloby na Fortunu a Tipsport kvůli jejich loteriím

Sazce hrozí konkurz

Sazce hrozí konkurz

Loterijní společnost Sazka vyráží do protiútoku. Zvažuje žaloby na sázkovou kancelář Fortuna kvůli podobě jejího stíracího losu Zlatá rybka i na společnost Tipsport kvůli názvu její číselné loterie Tipsportca, který evokuje jméno její nejúspěšnější číselné loterie Sportka. Vyplývá to z informací, které dnes Sazka poskytla novinářům.

Fortuna začala prodávat tři druhy stíracích losů v polovině května, jeden z nich nese název Zlatá rybka. Jde o pilotní projekt, do budoucna chce počet losů a jejich druhů rozšířit. Sazka má na trhu stíracích losů dominanční postavení, podle odhadů přes 90 procent.

„Právníci zvažují podání dvou žalob za porušování ochranné známky, a to za stírací losy Zlatá rybka společnosti Fortuna. Znalecký posudek, který potvrzuje naši domněnku, byl již zpracován,“ uvedla mluvčí Sazky Lenka Tichá. Podle právního rozboru jde ze strany Fortuny o typický případ nekalé soutěže.

„Právní analýzy se rovněž zabývají produktem Tipsportca společnosti Tipsport, podle odborníků je název loterijní hry rovněž za hranicí porušování práv k ochranným známkám, jejichž majitelem je Sazka,“ dodala.

Vstup Fortuny a Tipsportu na trh číselných loterií Sazka nezpochybňuje a dokonce uznává, že to bude mít vliv na její tržby. Tipsport ji spustí 11. července, Fortuna zřejmě jen o týden později. „Domníváme se, že konkurence je zdravá a období monopolu v této zemi nemohlo trvat do nekonečna. Konkurenci vítáme a jsme připraveni s ní vést regulérní boj o zákazníka,“ podotkla mluvčí.

Tržby Sazky z číselných loterií zejména Sportky a Šťastných 10 dosahovaly každoročně asi sedmi miliard korun a právě ukrojit si co nejvíce z této částky budou chtít Tipsport, Fortuna a další.